Tjena,
Har tänkt att ge mig på en LoDO-bryggning. Fast med M54. Och inte helles.
Jag skickar med en bild (ser ut som det är mitt barn som ritat). Tanken är att ta en keg och preparera den med två filter. Ett upp till i gas-röret och ett nederst i stigröret. De kommer se lite annorlunda ut i verkligheten än vad som är beskrivit i min skiss.
Jag förkokar (destillerat vatten), kemar med kalciumklorid, kyler och doserar MBS enligt germanbrewing.net (0,1 gr/lit) i grytan. Jag fyller sedan fatet underifrån och mäskar in. Stänger sedan till fatet och startar cirkuleringen. När mäskning är klar, trycksätter jag fatet via gasanslutningen och trycker upp vörten genom stigröret tillbaka i grytan. I grytan kommer jag att använda en mash-cap under mäskning. Fatet är placerat under grytan för att undvika luftfickor i malten och fatet. Om lakning behövs så kan jag alltid fylla på lakvatten via gas-anslutningen.
Jag startar uppkoket under tiden jag trycker ut resterande vört/lakning. Kokar och fortsätter med humlegivor.
Kylning sker med spiral, dränkbar pump i 0-gradigt vatten (som jag preppat innan) som jag använder istället för kranvatten. Whirlpool via cirkulationspumpen.
Tappar över kyld vört till jäskärl. Ställs i tempererad jäskammare. Sätter jäskärlet under vakuum (-93kPa).
Preparerar jästen med Go-Ferm och kyler jästslurryn till samma temp som vörten.
Häller i jästslurryn i ett annat jäskärl, auto-siphonar vörten från första jäskärlet till jästslurryn (den borde sedimenterats ytterligare för slippa ännu mer druv).
Jäser ut vörten nästan helt och förflyttar vörten till fat och spundar tills den är färdigjäst.
Kommentarer på förfarandet, något som ska ändras?