Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Djonk » torsdag 2018-05-24 11:31
Jag brukar frysa kaffebönor för att det är ett bra sätt att förlänga färskheten. När man gör det är det viktigt att man låter de tina innan man öppnar förpackningen för att undvika kondens, annars är det kontraproduktivt och leder till smaker som motorolja.
Har gjort likadant med humlepåsar men hittar ingen rekommendation om det, fokus ligger ju väldigt mycket på syre. Hur brukar ni göra? Kan inte tänka mig att det spelar någon roll om man använder hela påsen på en gång, men är det en bra idé om man vill spara och frysa in humlen igen?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av skyking » torsdag 2018-05-24 13:36
Jag har aldrig funderat på man skulle göra något speciellt. Jag plockar fram paketet ur frysen, mäter upp hur mycket humle jag skall ha och återförsluter (och kramar ut tomluft ur) påsen och in i frysen igen.
Blir det fel så? Jag tycker inte jag har märkt något problem, men sen vet jag iofs inte vad jag skulle leta efter för fel heller...
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Djonk » torsdag 2018-05-24 14:04
Du får in lite fukt på det viset, frågan är om det har negativ effekt på humlen. Kanske är det tvärtom värre med temperaturförändringen av att tina helt?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Djonk » söndag 2018-09-30 09:46
Tar upp det här igen. Använde en tidigare öppnad påse med Tettnanger i min senaste öl. Nu smakade den fadd och beskare än vad jag kommer ihåg, inte alls lika aromatisk.
Osäker på om det gör någon skillnad om man tinar humlen eller inte, kanske var det bara för att påsen var öppnad fem månader tidigare? Värt att nämna att det var gammal humle från 2015, men det smakade trevligt första gången. Om man drar parallell kaffe igen kan det ju hålla smaken ganska länge i oöppnad förpackning, men äldre/malet kaffe tappar väldigt mycket på bara några dagar.. kanske gammal humle går utför snabbt efter öppning även om den är fryst?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 24 gäster