Jäsning 2x10l eller 1x20l

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav lesonen » onsdag 2018-05-23 21:54

Tänkte dubbla mina bryggningar till 20l. Finns det några nackdelar med att jäsa i två stycken 10l jäskärl istället för en 20l? Bortsett från dubbla jästen och mer disk. ;)

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk
lesonen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 56
Blev medlem: onsdag 2017-01-04 20:57

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav Morgan » torsdag 2018-05-24 07:16

Nej
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
Användarvisningsbild
Morgan
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 487
Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
Ort: Skarpnäck, Stockholm

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav skyking » torsdag 2018-05-24 07:35

Ja det är väl de uppenbara nackdelarna - det blir aningens mer jobb helt enkelt. Ja du behöver givetvis två 10L jäskärl och två jäsrör också. Men faktiskt skall du inte behöva dubbla jästen även om det kan vara en mer praktisk lösning - med samma mängd jäst får du ju samma pitchrate (samma volym vört).

Fördelar finns också: en infektion behöver inte förstöra hela batchen. Med två mindre jäskärl kan du experimentera lite bättre, du kan t.ex. brygga två småbatcher och jäsa dem parallellt, eller splitta batchen efter vörtkoket (köra olika jäst, köra ena med torrhumling eller annan smaksättning osv).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav Djonk » torsdag 2018-05-24 08:21

Dubbla provtagningar, dubbla torrhumlingar och eventuell flushning med co2. Sen får man två bottenslattar vid flaskning, tycker det är svårt att ta hand om sista 1-2L utan att få med mer jäst och/eller syre.

Men som skyking säger är det ju trevligt för experiment, jämförde 3 belgiska jäster sist på det viset. Smidigare att flytta på också :wink:

Större kärl brukar vara lite mer robusta?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav fluke12 » torsdag 2018-05-24 16:54

1 x 20 Liter är ju klart bäst om du inte ska labba med olika jäst och torrhumlingar.Innan jag skaffade ett 60 l jäskärl till bryggningar i en BM50, hände det ju att det skilde på ölen i de 2 30 l hinkarna trots samma jäst och torrhumling.
fluke12
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 267
Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
Ort: Askeby Linghem

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav Bee » torsdag 2018-05-24 17:15

Olika slutresultat i jäskärlen.
1x20l skulle jag säga, men vill du leka lite med olika jäst och tillsatser så skaffa 2x20l kärl. ;-)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav humlekotte » torsdag 2018-05-24 19:36

Är du ute efter att brygga 20 liter av samma öl så är det bara krångligt att hålla på med 2 st 10 liters jäskärl.
En 20 liters är bäst alla gånger. Vill du dela på satsen så är det en annan sak.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Jäsning 2x10l eller 1x20l

Inläggav skyking » fredag 2018-05-25 08:36

Jag antar att du redan sitter med ett jäskärl för 10L. Då är ju egentligen alternativen 2x10 eller 10+20 (med marginal för kröjs).

Jag skulle nog i de flesta fall rekommendera att man kompletterar med ett större jäskärl. För primärjäsning så är det inte så speciellt viktigt att ha speciellt fullt jäskärl, man kan gott jäsa 10L i en 30L-hink (eller vad du nu funderar på för jäskärl för 20L), så du har fortfarande möjligheten att dela på batchen (och du kan dela den mer flexibelt då du kan dra ut en mindre del för något galet experiment). Samtidigt så kan du köra hela satsen i ett jäskärl för mer praktisk hantering.

En nackdel med fler jäskärl är ju att de normalt tar upp mer plats (endel bryggare har ganska begränsat utrymme).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 65 gäster