Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av lesonen » onsdag 2018-05-23 21:54
Tänkte dubbla mina bryggningar till 20l. Finns det några nackdelar med att jäsa i två stycken 10l jäskärl istället för en 20l? Bortsett från dubbla jästen och mer disk.
Skickat från min SM-N950F via Tapatalk
-
lesonen
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 56
- Blev medlem: onsdag 2017-01-04 20:57
av Morgan » torsdag 2018-05-24 07:16
Nej
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
-
Morgan
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 487
- Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
- Ort: Skarpnäck, Stockholm
-
av skyking » torsdag 2018-05-24 07:35
Ja det är väl de uppenbara nackdelarna - det blir aningens mer jobb helt enkelt. Ja du behöver givetvis två 10L jäskärl och två jäsrör också. Men faktiskt skall du inte behöva dubbla jästen även om det kan vara en mer praktisk lösning - med samma mängd jäst får du ju samma pitchrate (samma volym vört).
Fördelar finns också: en infektion behöver inte förstöra hela batchen. Med två mindre jäskärl kan du experimentera lite bättre, du kan t.ex. brygga två småbatcher och jäsa dem parallellt, eller splitta batchen efter vörtkoket (köra olika jäst, köra ena med torrhumling eller annan smaksättning osv).
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Djonk » torsdag 2018-05-24 08:21
Dubbla provtagningar, dubbla torrhumlingar och eventuell flushning med co2. Sen får man två bottenslattar vid flaskning, tycker det är svårt att ta hand om sista 1-2L utan att få med mer jäst och/eller syre.
Men som skyking säger är det ju trevligt för experiment, jämförde 3 belgiska jäster sist på det viset. Smidigare att flytta på också
Större kärl brukar vara lite mer robusta?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av fluke12 » torsdag 2018-05-24 16:54
1 x 20 Liter är ju klart bäst om du inte ska labba med olika jäst och torrhumlingar.Innan jag skaffade ett 60 l jäskärl till bryggningar i en BM50, hände det ju att det skilde på ölen i de 2 30 l hinkarna trots samma jäst och torrhumling.
-
fluke12
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 267
- Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
- Ort: Askeby Linghem
av Bee » torsdag 2018-05-24 17:15
Olika slutresultat i jäskärlen.
1x20l skulle jag säga, men vill du leka lite med olika jäst och tillsatser så skaffa 2x20l kärl.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av humlekotte » torsdag 2018-05-24 19:36
Är du ute efter att brygga 20 liter av samma öl så är det bara krångligt att hålla på med 2 st 10 liters jäskärl.
En 20 liters är bäst alla gånger. Vill du dela på satsen så är det en annan sak.
-
humlekotte
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 91
- Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59
av skyking » fredag 2018-05-25 08:36
Jag antar att du redan sitter med ett jäskärl för 10L. Då är ju egentligen alternativen 2x10 eller 10+20 (med marginal för kröjs).
Jag skulle nog i de flesta fall rekommendera att man kompletterar med ett större jäskärl. För primärjäsning så är det inte så speciellt viktigt att ha speciellt fullt jäskärl, man kan gott jäsa 10L i en 30L-hink (eller vad du nu funderar på för jäskärl för 20L), så du har fortfarande möjligheten att dela på batchen (och du kan dela den mer flexibelt då du kan dra ut en mindre del för något galet experiment). Samtidigt så kan du köra hela satsen i ett jäskärl för mer praktisk hantering.
En nackdel med fler jäskärl är ju att de normalt tar upp mer plats (endel bryggare har ganska begränsat utrymme).
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 65 gäster