Fläderblom

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Fläderblom

Inläggav jonteman » onsdag 2018-05-23 08:45

Hej!
Drack denna igår i Köpenhamn. Mycket god!
http://www.oerbaek-bryggeri.nu/øl-fynsk-forår.html
Är det någon som testat fläderblommor i öl och ev har ett bra recept?
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Fläderblom

Inläggav Djonk » onsdag 2018-05-23 10:25

Verkar ganska vanligt i Danmark, ett annat trevligt öl jag har testat är Schiøtz Mørk Bock:

Alk. 6% EBC: 80 IBU: 25
Ingredienser: Vand, BYG MALT, RUGMALT, HAVRE, demerara sukker, hyldebærsaft, tranebærsaft, porse, humle.

Här är det bären man har använt, blir annorlunda men också smaskigt. Viktigt att koka bären i 15min för att de inte ska vara giftiga :!:
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Fläderblom

Inläggav humlekotte » onsdag 2018-05-23 10:42

Är det bara blommor i ölen?
När man gör fläderblomssaft har man även i en del citron.
Är det något som bör vara med i fläderblomsöl?

Edit. Googlade och hittade http://allaboutbeer.com/elderflower-blooms-beer/
Ukolowicz incorporates elderflower into his beer by putting a pound of fresh flowers into a nylon bag and steeping them for 30 minutes in nascent beer immediately after boil. That one pound of elderflower will flavor around 90 finished gallons.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Fläderblom

Inläggav jonteman » onsdag 2018-05-23 13:17

Jag har läst allt från att lägga i koket 10 min till att "torrhumla" och i olika mängder.
Viktigt verkar vara att får bort så mycket stjälkar som möjligt.

Jag funderar på att göra en belgisk wit och dra i lite fläderblom.
20 liters batch och hur mycket blommor? 50-100g? Mer?
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Fläderblom

Inläggav humlekotte » onsdag 2018-05-23 21:48

Skulle vilja prova i förväg hur mycket smaken går in.
Det dröjer dock en vecka eller två tills blommorna slagit ut här.
Jag får använda blomklasar och bara gissar rakt ut på 1/10-dels klase till en stor öl.

I artikeln användes ca 1/2 kg blommor till 400 liter. Men är det bara blommor eller är det
blomställningen undertill också?

Vi gör massor av fläderblomssaft hemma, och lite öl med sån smak hade varit kul.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Fläderblom

Inläggav Drake » onsdag 2018-05-23 22:35

Har inte provat själv, men har läst att det kan smaka/lukta kattpiss om man tar med det gröna.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Fläderblom

Inläggav naffats » onsdag 2018-05-23 22:40

Södra här i Haninge bryggde ett öl med Fläder för några år sedan. Jag minns det som sommrigt gott!
naffats
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: söndag 2015-11-22 02:13

Re: Fläderblom

Inläggav humlekotte » torsdag 2018-05-24 06:44

Det här med kattpiss-smak kände jag personligen inte igen. Fick googla lite och ja det verkar som en del personer känner detta.

Nån tycker det har med mängden av fläderblommor i öl att göra (för mycket = dåligt) och någon svor på att det gröna var av ondo.
När blommorna är här ska jag testa att bara använda blommorna. Men det blir mest ett test, blommorna är små och det blir mycket jobb att plocka rent de.

När man gör saft handlar det alltid om att använda blomklasar och inte enskilda blommor.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Fläderblom

Inläggav Jonas Johnsson » torsdag 2018-05-24 15:37

Jag har gjort fläderöl en gång. Vad jag minns var det gott men ganska svårt att få bort alla blommor vid buteljeringen.

En annan grej:jag har för mig att man måste vara noga med att inte få med det gröna av växten utan verkligen bara blomman, för det gröna är giftigt(?). Men ta detta med en nypa salt innan någon annan bekräftat detta, för detta kan vara jag som rört ihop det. Det var trots allt 4 år sedan jag bryggde detta.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Fläderblom

Inläggav ekstedt » torsdag 2018-05-24 15:44

Jag har gjort fläderlambik två gånger. Det blev klart godare med så lite grönt som möjligt och kortare kontakttid men fler klasar. Gröna delar har även sambunigrin i sig vilket bildar blåsyra vid kontakt med vatten. Visserligen verkar problemen vara störst med bladen, men ändå.

Vid safttillverkning får klasarna dra i hett vatten och då neutraliseras sambunigrinet. Jag antar att det är av bekvämlighet man använder hela klasar.

https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... adrik.html
https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... adrik.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2930
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Fläderblom

Inläggav jonteman » fredag 2018-05-25 10:55

Har bryggt denna wit innan (riktigt god) och funderar då på att ta halva batchen och trycka i 20 klasar. Alltså på 10 liter. Torrhumla 5 dagar.
Kan det vara ok? Vill bara ha en hint fläder. Inte för mkt


https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/539072/belgian-wit-si
jonteman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: torsdag 2017-12-07 11:15

Re: Fläderblom

Inläggav humlekotte » fredag 2018-06-01 22:51

Blommorna börjar komma här nu.
Testade med en blomklase i ett glas med lager som fick ligga i en kvart eller så.
För övrigt inga problem att dra av blommorna från klasen och lämna det gröna därhän.
Men ölen blev inte bra. Hade hoppats på något åt den friska fläderblomssmak man får i saft.
Men tyckte det mest blev lite surt. Detta var inte rätt sätt i alla fall.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 78 gäster