Sida 1 av 1

Lager jästid

InläggPostat: söndag 2018-05-20 17:13
av lesonen
Tjo.
Jag har en lager som jag precis har ställt på jäsning. Tror ni att den kan bli redo på två veckor för att kolsyresättas i corneliusfat och sen upp på flaska/partyfat? Hoppades nämligen på att få den klar till Sweden Rock ;)


Skickat från min SM-N950F via Tapatalk

Re: Lager jästid

InläggPostat: söndag 2018-05-20 18:47
av Cobrac
lesonen skrev:Tjo.
Jag har en lager som jag precis har ställt på jäsning. Tror ni att den kan bli redo på två veckor för att kolsyresättas i corneliusfat och sen upp på flaska/partyfat? Hoppades nämligen på att få den klar till Sweden Rock ;)


Skickat från min SM-N950F via Tapatalk


Jäsningen kommer sannolikt att hinna färdigt, men kommer inte nå sin fulla potential smakmässigt. Vill du ha mindre köldgrumling skulle jag slå ett slag för att lägga i clarity ferm snarast. Vilken jäst, temp, jässchema och OG?

Re: Lager jästid

InläggPostat: söndag 2018-05-20 18:55
av lesonen
Ok. Men ändå så att den smakar ok iallafall? Den jäser i ca 18° , kör på mangrove Jack m54. Hittade inte hydrometern i förrådet, första batchen på länge , så har inte tagit OG

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk

Re: Lager jästid

InläggPostat: söndag 2018-05-20 19:32
av Cobrac
lesonen skrev:Ok. Men ändå så att den smakar ok iallafall? Den jäser i ca 18° , kör på mangrove Jack m54. Hittade inte hydrometern i förrådet, första batchen på länge , så har inte tagit OG

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk


Den kommer att bli bra.

Re: Lager jästid

InläggPostat: söndag 2018-05-20 19:35
av Cobrac
Har du möjlighet till kallkraschning? Den kommer kunna ta bort mycket jäst. Har du gelatin de sista dagarna i kallkraschen kommer den bli lite klarare. M54 flockar bra.

Re: Lager jästid

InläggPostat: söndag 2018-05-20 19:40
av lesonen
Toppen. Tack för tipsen

Skickat från min SM-N950F via Tapatalk

Re: Lager jästid

InläggPostat: onsdag 2018-07-11 12:22
av Snow
Lånar tråden och hoppas på lite snabba tips :)

Jag har en Samuel Addams taste alike i jäskammaren.

Gjorde en stor batch, med Saflager 34/70, förkultur toppat med två paket extra.

Den har nu jäst 7 dagar i 12c, sen höjde jag till 16,5 och det har den nu jäst i sedan 4 dagar.
Har gått från 1.060 till 1.008, lite bättre utjäsning än förväntat, räknat med att späda lite granna.

Nu till frågan, jag åker bort på semester ett tag imorgon.
Vad ska jag välja för temperatur på jäskammaren under näst kommande två veckor tycker ni?

Funderade på att behålla 16,5c eller att sänka den till 10-12, men är osäker på vad som är bäst. Alternativet
kan ju vara att sänka den ytterligare ner mot lagringstemp, men känns lite tidigt för en lager, men samtidigt så
är den ju rimligen färdigjäst. lite osäker på hur lång en Dia. perioden bör vara?

Re: Lager jästid

InläggPostat: onsdag 2018-07-11 12:59
av ekstedt
Snow skrev:Lånar tråden och hoppas på lite snabba tips :)

Jag har en Samuel Addams taste alike i jäskammaren.

Gjorde en stor batch, med Saflager 34/70, förkultur toppat med två paket extra.

Den har nu jäst 7 dagar i 12c, sen höjde jag till 16,5 och det har den nu jäst i sedan 4 dagar.
Har gått från 1.060 till 1.008, lite bättre utjäsning än förväntat, räknat med att späda lite granna.

Nu till frågan, jag åker bort på semester ett tag imorgon.
Vad ska jag välja för temperatur på jäskammaren under näst kommande två veckor tycker ni?

Funderade på att behålla 16,5c eller att sänka den till 10-12, men är osäker på vad som är bäst. Alternativet
kan ju vara att sänka den ytterligare ner mot lagringstemp, men känns lite tidigt för en lager, men samtidigt så
är den ju rimligen färdigjäst. lite osäker på hur lång en Dia. perioden bör vara?


Rejält kallt skulle jag säga, W-34/70 är relativt snabb. Då är ölen klar att tappa när du kommer hem.

Re: Lager jästid

InläggPostat: onsdag 2018-07-11 15:16
av Snow
ekstedt skrev:
Rejält kallt skulle jag säga, W-34/70 är relativt snabb. Då är ölen klar att tappa när du kommer hem.


Tack som tusan, då drar jag ner den till 3c !

Cheers!
8)