Imorgon avser jag att brygga samma öl som senast. Det som fick mig att fundera lite nu
var det här med PBG kontra OG. Jag har nästan alltid fått ett lägre OG värde än PBG värdet.
Fick i en annan tråd förklarat för mig att det kanske berodde på att jag tog
PBG värdena ur kranen från bryggverket och
utan att röra om i vörten, alltså en hög koncentration av sockerarter. Precis så har jag gjort hittils.
Imorgon avser jag att göra som jag fått rådet till. Det vill säga att röra om ordentligt
innan jag tar PBG värdena och ta dom från mitten av kärlet.
Nu till min undran? Hur mycket är det normala att det skiljer mellan PBG och OG?
Vad jag fått förklarat är att OG alltid är högre än PBG efter avslutat kok...
men alltså hur mycket brukar det vara normalt att det skiljer?
Låt säga att jag använder 4,6 kg malt x 300 Ö = 1380 Ö / 20 l innan kok = 1069 PBG
vid teoretiskt 100% utbyte. Vid 75% utbyte blir det 69-19 = 50 Ö
Har jag räknat rätt nu angående mitt förväntade OG (69-19) = 50 Ö vid 75% utbyte?
Förra gången hade jag ett OG på 54 så antar att det var relativt ok
Problemet var att för koket hade jag ett PBG på 74...
Mvh
LTW