Brygghuseffektivitet

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Brygghuseffektivitet

Inläggav TommyP » söndag 2018-04-22 16:06

Jag har börjat kolla upp min BHeffektivitet de senaste bryggninarna och den är väldigt låg.
Jag har en BK25 och köper färdigmald malt från MM.
Hade ca 6 kilo malt i senaste bryggningen och körde med 21 liter vatten.
Lakade med ca 13 liter. Jag rör runt några gånger i början av mäskningen och efter det låter jag bara
cirkulationspumpen gå med ganska låt flöde. Ligger runt 66% i MHeffektivitet. Kollar PH så det ligger på 5.2.
Justerar med mjölksyra. Vad kan man göra för att få upp effektiviteten. Jag vill inte gärna röra runt i mäsken hela tiden, för det blir
så grumlig vört när jag gör det..... Förslag mottages gärna Tack på förhand.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Brygghuseffektivitet

Inläggav simse » söndag 2018-04-22 21:49

Köp kvarn och mal själv. Skulle gissa att MM krossar runt 1.3-1.4 för att passa alla bryggverk. Om du kan mala runt 1.0 eller lägre så skjuter effektiviteten fort upp mot 80-85%
simse
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 27
Blev medlem: tisdag 2016-07-12 13:43
Ort: Stavanger

Re: Brygghuseffektivitet

Inläggav Rotsac » måndag 2018-04-23 01:29

simse skrev:Köp kvarn och mal själv. Skulle gissa att MM krossar runt 1.3-1.4 för att passa alla bryggverk. Om du kan mala runt 1.0 eller lägre så skjuter effektiviteten fort upp mot 80-85%


Nej, de använder snarare omkring 1,1 mm, och deras malt är väldigt mjölig.
Så problemet ligger nog inte där.

Frågan är om malten tillsätts lite i taget, och med ständig omrörning?
Samt även en stund efter att all malt är tillsatt?
(Jag rekomenderar en ballongvisp av största restaurangmodell, som man både kan röra om och lyfta upp malten med).

Jag har en Grainfather, ingen BK25.
Med 6 Kg malt, och preboil på 26.5 Liter, och 3,5 Liter under maltrör inklusive kvarvarande slam, så skulle jag använda:
Mäskvatten: 19,7 Liter.
Lakvatten: 11,6 Liter.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Brygghuseffektivitet

Inläggav TommyP » måndag 2018-04-23 06:08

Jag rör under tiden jag häller i malten och som sagt några gånger efter att malten legat i ett tag. Tar ett ph test efter ca 15 minuter.
Justerar ph med mjölsyra och efter det börjar ja mäsktiden på 1 timma.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 67 gäster