Sida 1 av 2

Vad behöver jäst ?

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 19:25
av 5komma6prosent PREP
Då kan man ju undra vad jag menar med deta

Det som jag funderar på är vad behöver jäst för att må maximalt bra innan den ska börja producera alkohol
Typ när man odlar upp den

Så vad ska vätskan innehålla för att bli maximalt bra för jästen

Syre=för att?
Socker=energi
Spårämnen?
Mineraler?

Mvh Prep

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 21:39
av Alex_08

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 22:29
av ekstedt
Syre för att syntetisera steroler som används för cellmembramen.

Fria aminosyror, diverse mineraler + annat som jag glömt. Detta brukar en helmaltsvört kunna bistå med tillfredsställande, möjligen med undantag för zink. Kalcium på minst 50 ppm är bra för flockuleringen.

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: måndag 2018-05-21 14:41
av korak
Finns åtminstone ett komersiellt bryggeri som tillsätter zink.

//Niklas

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: måndag 2018-05-21 15:13
av Lindh
T.om. tyskarna som kör reinheitsgebot tillsätter zink. Detta genom att låta mäskvattet passera ett zinkrör påväg till mäsktunnan. Detta mest för att zinken sitter i skalen och en del bryggeriet avlägnas en hel del skal (Kubessametoden) för att minska adstringens från dekoktion.

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: tisdag 2018-05-22 07:27
av Morgan
Jäst behöver vört.

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: tisdag 2018-05-22 10:54
av Rotsac
Lindh skrev:T.om. tyskarna som kör reinheitsgebot tillsätter zink. Detta genom att låta mäskvattet passera ett zinkrör påväg till mäsktunnan. Detta mest för att zinken sitter i skalen och en del bryggeriet avlägnas en hel del skal (Kubessametoden) för att minska adstringens från dekoktion.


Jag använder Apotekets "Kosttillskott Zink, 15 mg-tabletter" till mig själv.
Skulle det kunna vara lämpligt att krossa några sådana tabletter ned i vörten?

Hur mycket behövs för 20 Liter vört?

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: torsdag 2019-04-11 19:39
av 5komma6prosent PREP
Frågan var inte vad jäst behöverför att jäsa vörten.
Utan vad som jäst behöver för att föröka sig. Och att verje jäst cell är så stark som möjligt.

Min idé är att inte syresäta vörten. Utan odla upp jästen i tillräckligt stor mänd (som motsvarar mängden efter en normal jäsning). Och tillsätta den upp odlade jästen i den ej syresata vörten

Så vad behöver en jäst cel för att bli maximalt stark

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: torsdag 2019-04-11 23:15
av ekstedt
Jästen förökar sig när den jäser. Vill du slippa syresättning av vört behöver du syresätta förkulturen i stället (eller använda torrjäst) så att cellerna har bra sterolreserver.

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: fredag 2019-04-12 00:43
av Drake
Eller ett par droppar olivolja! Om det nu funkar, med det sägs ju så.

http://beersmith.com/blog/2015/09/14/ol ... r-brewing/

http://www.kotmf.com/articles/oliveoil.pdf

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: fredag 2019-04-12 06:57
av Lindh
Som jag minns det så fungerade bara olivoljetricket i teorin. Det var myclet diskussioner om det där för en handfull år sedan och det är ingen som använder det idag. Någon som minns anledningen?

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: fredag 2019-04-12 08:20
av ekstedt
Lindh skrev:Som jag minns det så fungerade bara olivoljetricket i teorin. Det var myclet diskussioner om det där för en handfull år sedan och det är ingen som använder det idag. Någon som minns anledningen?


En anledning är att den bara kompenserar för omättade fettsyror, medan jästen även bildar andra ämnen med hjälp av syret, främst steroler.

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: fredag 2019-04-12 08:24
av Drake
Funkar gör det bevisligen, men varför man inte använder metoden vet jag inte. Den sista länken har en del intressanta uppgifter och avslutas såhär för den som inte orkar läsa hela: "However, these test fermentations were slower and produced an increased amount of esters compared to the controls. Although the finished product was significantly higher in ester content, it was not determined to be out of specification and was actually preferred by the internal flavor panel. The goal of improving flavor stability was achieved but at the cost of increased esters and slightly slower fermentations."

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: fredag 2019-04-12 09:13
av Lindh
Tack! Ja mer estrar kan man ju vara utan (eller jag iallafall =))

Re: Vad behöver jäst ?

InläggPostat: fredag 2019-04-12 10:35
av skyking
Drake skrev:Funkar gör det bevisligen, men varför man inte använder metoden vet jag inte. Den sista länken har en del intressanta uppgifter och avslutas såhär för den som inte orkar läsa hela: "However, these test fermentations were slower and produced an increased amount of esters compared to the controls. Although the finished product was significantly higher in ester content, it was not determined to be out of specification and was actually preferred by the internal flavor panel. The goal of improving flavor stability was achieved but at the cost of increased esters and slightly slower fermentations."


Det "fungerar" också att vandra baklänges sju varv runt huset med förkulturen...

Med att det "fungerar" verkar verkar inskränka sig till att jästen förjäser socker till mestendels alkohol vilket man nog lyckas med lite oavsett vad man tar sig till. Däremot brukar ju syresättning anges vara en åtgärd för att få snabbare jässtart och lägre esternivåer vilket enligt deras slutsats de verkar ha misslyckats med.

Min teori är att man egentligen med dessa argument ser att syresättning av vörten inte har den STORA betydelsen som vissa verkar vill göra gällande och att man inte får så drastiska konsekvenser av att använda olivolja istf syresätta vörten tas felaktigt som intäkt för att man kan använda olivolja istf att syresätta vörten.