Tankar kring recept - Hallonöl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Saint » tisdag 2018-04-24 08:26

Blir nog lite humle då. Skippar du att ha i bär under koket då med och bara har i bären i primären eller sekundären?


Bär under kok? Ger det något? Efter en veckas jäsning häller jag i frysta bär 150-500g/l beroende på vilken öl jag gör
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Bee » tisdag 2018-04-24 08:49

Saint skrev:Bär under kok? Ger det något? Efter en veckas jäsning häller jag i frysta bär 150-500g/l beroende på vilken öl jag gör


Jag har provat en hel del hembrygda hallonöl med väldigt skilda karaktärer. Jag vill nog påstå att de som kokat sina hallon också fått en liten men tydlig astringens och kärvhet i eftersmaken och smakar lite som hallonpaj. Inte otrevligt, i de flesta fall, men en tydlig karaktärsskillnad då det är hallon eller hallonpaj.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Djonk » tisdag 2018-04-24 21:43

Smart med frysta bär som hopstand! Verkar som att det också leder till lite astringens? Saften jag skrev om tidigare har också det draget, kanske är något som händer vid en viss temperatur?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Samme77 » söndag 2018-09-16 13:18

Väcker lite liv i denna tråd igen då jag håller på med en veteöl som ska smaksättas med hallon.

Jag har en sats på 10 liter som jag tänkte ha lite drygt 1 kg hallon i.
Jag har följt ett recept som säger att jag ska ha den mängden på 10 liter och så skulle jag efter 1 veckas jäsning kasta i hallonen och låta dom ligga i 7 dagar sedan flaska.


Nu läser jag här att DrHans rekommenderar att ha ölet stående med bären i 4 veckor. Varför så länge undrar jag då? Så jag inte gör bort mig om jag flaskar efter 1 vecka.
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Bee » söndag 2018-09-16 14:03

Låter länge, finns risk att hallonfröna lämna astringens.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Djonk » söndag 2018-09-16 16:40

Så länge det smakar bra efter en vecka och du är säker på att det extra sockret från hallonen har jäst ut. I öl med brettanomyces rekommenderar de 6-8 veckor för att jäsningen tar längre tid.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Bee » söndag 2018-09-16 17:47

Djonk skrev:Så länge det smakar bra efter en vecka och du är säker på att det extra sockret från hallonen har jäst ut. I öl med brettanomyces rekommenderar de 6-8 veckor för att jäsningen tar längre tid.
Vilket är rent skitsnack. Det är bara ifall dom har en komplex vört att knapra på som dom kan ta tid på sig. Ett tillskott av enkla sockerarter jäser ut fort även med brett.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Samme77 » söndag 2018-09-16 18:36

okej så det viktiga är väl egentligen att sockret från hallonen har hunnit jäsa ut så att jag inte får flaskbomber? Men jag tycker det borde duga med 1 vecka. Om ingen kan säga nåt annat. För smak tror jag nog att det har fått efter 1 vecka.
Samme77
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: onsdag 2016-08-24 17:44

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Djonk » söndag 2018-09-16 21:09

Det må vara sant, å andra sidan kanske det tar en vecka att få igång jäsningen till att börja med.

http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer skrev:A seven-day lag time is not unheard of, as this follows the growth cycle of many Brettanomyces strains.


Har varit nära flaskbomb med brett, kanske handlar om både hängslen och svångrem. Men nu är det väl veteölsjäst Samme använder.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Bee » söndag 2018-09-16 22:05

Förhoppningsvis har du passerat "lag phase" om du tillsätter hallon efter primärjäsningen... Nu kanske det är annorlunda i detta fallet, men tidigare var det inte helt vanligt med en ren brettkultur i jäsningen och då kan sacc kulturen äta upp sockret oavsett vad bretten gör.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav ekstedt » söndag 2018-09-16 22:21

Kolsyrejäsning tar ju ofta två veckor, så jag skulle inte lita på att allt sockret är utjäst på en vecka. Sockret och andra ämnen kan ta viss på sig att extraheras från frukten också.

Som vanligt har Milk the Funk bra läsning: http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer

Där hävdas att jäsningen av fruktsockret kan ske under 1-2 veckor för S. cevevisiae, så jag skulle inte ge det mindre än två veckor.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Bee » söndag 2018-09-16 22:33

ekstedt skrev:Som vanligt har Milk the Funk bra läsning: http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer

Där hävdas att jäsningen av fruktsockret kan ske under 1-2 veckor för S. cevevisiae, så jag skulle inte ge det mindre än två veckor.

Om det är vanlig veteöl, utan syra eller brett då?

Samme77 skrev:Väcker lite liv i denna tråd igen då jag håller på med en veteöl som ska smaksättas med hallon.


Eftersom det är ett "vanligt" öl skulle jag rekommendera att bara följa den vanliga jäsproceduren och tappa när jäsningen är klar...
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav ekstedt » söndag 2018-09-16 22:46

Bee skrev:
Om det är vanlig veteöl, utan syra eller brett då?


S. cerevisiae.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Bee » söndag 2018-09-16 22:56

ekstedt skrev:S. cerevisiae.

Jag lovar att läsa bättre nästa gång.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Tankar kring recept - Hallonöl

Inläggav Saint » måndag 2018-09-17 08:05

100g/L är helt ok men det blir inte sämre av lite mer. Jag har gjort veteöl med hallon varje sommar i fyra år nu. Senaste batchen är 250g/liter i ung 3 veckor. Frysta bär i sekundären.
Skulle vara tveksam till bara en vecka. Provade en Mango-IPA för något år sedan när jag lät frusen mango ligga i 5 dagar. De blev rediga överkolsyrade.
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

FöregåendeNästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 47 gäster