Moderatorer: martinb, Webbgrupp
LagomTobbe skrev:Hej!
Har nu efter några bryggningar tänkt testa att brygga en hallon ale eller liknande. Sitter och klurar lite på receptet och har utgått från ett "standard" pale ale recept med pale malt och ca 10 % karamellmalt. Har tänkt använda amarillo och simcoe vid humling samt safale us 05 jäst. Min fundering är dels om hallonen ska kokas med i koket eller om de ska tillsättas i en sekundärjäsning. Sen funderar jag lite på om man kan torrhumla samtidigt eller skippa den fasen helt. Risken blir väl att smakerna konkurerar med varandra och det blir en väldigt konstig smak.. vad tänker ni? är det någon som gjort nåt liknande? kollat runt på forumet men inte hittat så mycket. :/ blir första gången jag gör ett bäröl bör tilläggas.
mvh Tobbe
LagomTobbe skrev:Hej!
Har nu efter några bryggningar tänkt testa att brygga en hallon ale eller liknande. Sitter och klurar lite på receptet och har utgått från ett "standard" pale ale recept med pale malt och ca 10 % karamellmalt. Har tänkt använda amarillo och simcoe vid humling samt safale us 05 jäst. Min fundering är dels om hallonen ska kokas med i koket eller om de ska tillsättas i en sekundärjäsning. Sen funderar jag lite på om man kan torrhumla samtidigt eller skippa den fasen helt. Risken blir väl att smakerna konkurerar med varandra och det blir en väldigt konstig smak.. vad tänker ni? är det någon som gjort nåt liknande? kollat runt på forumet men inte hittat så mycket. :/ blir första gången jag gör ett bäröl bör tilläggas.
mvh Tobbe
DrHans skrev:Jag gjorde en video om pastorisering av frukt och då just hallon.
Här är en länk till den.
https://youtu.be/Wr_beW3HtHo
Det finns i mitt tycke ingen anledning att hålla på att flytta ölen. Slå du på hallonen rakt ner i jäskärlet. Jag skulle låta den stå på frukten i 4 veckor innan flaskning. Fatar du kan du kan du vara kaxigare och ta den efter 2. Jag skulle inte koka frukt utan hålla mig till att ta upp den till 72c.
Mvh DrHans
LTW skrev:
Informativ video! Hur länge har stamvörten stått och jäst innan du hällde i hallonen?
Hur blev slutresultatet? Inga problem med pektin och proteiner från fruktköttet?
Lägg gärna upp din video om Autosyfon filter trick som länk här!
Mvh
LTW
LTW skrev:Tack för infon och tipset med autosyfonen...
Men när det gäller pektinet och kokningen är jag lite kluven..
När man gör saft så skall man väl koka just för att ta bort pektinet
bland annat därför som det inte skall bli gele?
eller är jag ute och cyklar nu:)
Men du menar alltså att genom att ta upp det till strax över 70 grader i ditt fall 72 grader
så blir det ingen rekation och utsöndring av pektinet? men man har ändå tillräckligt hög
temperatur för att ta död på eventuella bakterier...samt att du lät det stå på denna temp
72 grader i 30 minuter...några mera fördelar med just detta i 30 minuter?
Mvh
LTW
Fryst bär rakt ner i primären eller sekundär efter omtappning. Pastörisera om du vill men jag har gjort massor av frukt/bäröl utan att pastörisera. Färdigfrusna från välkända märken i ekovariant kan du nog vara ganska säker på att de är rena. Plockar jag själv så sköljer jag bara dem och fryser in. Har aldrig haft infektion.
Sedan vette fan om du ska dra i massa humle överhuvudtaget? Kör en lågalfa och sedan drar du på med frukt. Ingen ide att lägga ut 2-300kr på humle som försvinner under fruktsmaken. Antingen gör du en fruktöl eller så gör du en humlig öl.
DrHans skrev:Jag gjorde en video om pastorisering av frukt och då just hallon.
Här är en länk till den.
https://youtu.be/Wr_beW3HtHo
Det finns i mitt tycke ingen anledning att hålla på att flytta ölen. Slå du på hallonen rakt ner i jäskärlet. Jag skulle låta den stå på frukten i 4 veckor innan flaskning. Fatar du kan du kan du vara kaxigare och ta den efter 2. Jag skulle inte koka frukt utan hålla mig till att ta upp den till 72c.
Mvh DrHans
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 33 gäster