Moderatorer: martinb, Webbgrupp
ramsus skrev:Förförra helgen gjorde jag en SMaSH...eller rättare sagt två st. Jag gjorde en mäskning som jag sedan fördelade på två kok med två olika humlingar, i övrigt allt samma....jäst etc. Idag var det dags att stoppa i en giva torrhumling i båda. Öppnar den första...luktar väl inget speciellt gott men inte dåligt heller, så jag häller i givan. Öppnar den andra...hmm tycker det flyter lite mer gucka i denna som inte ser jättenice ut. Stoppar ner näsan i tunnan och ryggar instinktivt tillbaks; en oerhört stark doft slog emot mig. Lite som om man hade luktat på ammoniak typ, inte för att det luktade ammoniak men det blev samma reaktion som om jag hade gjort det. Doften var inte elak eller så, bara oerhört stark, mycket mycket starkare än den första. Det är inga alkoholstarka öl jag gjort, bara runt 5% typ.
Är detta normalt? Vad orsakar skillnaderna mellan de två?
Annars...jag är en nybörjare och jag tycker det är väldigt svårt att se/lukta/smaka ölen i jästunnan och tänka att det där ska jag dricka sedan. För övrigt gäller det det mesta i bryggningsprocessen, koket luktar inte speciellt nice heller. Hur ska man egentligen veta hur slutresultatet kommer att bli när man inte direkt uppskattar produktens resa till färdigt öl? Är det mig eller min öl det är fel på, eller brukar det vara så för övriga också??
Nej jag vet att det är bäst att undvika öppna locket i onödan, men för torrhumling så verkar det vara det enda alternativet...åtminstone med min utrustning, en simpel jäshink av plast
ramsus skrev:Annars...jag är en nybörjare och jag tycker det är väldigt svårt att se/lukta/smaka ölen i jästunnan och tänka att det där ska jag dricka sedan. För övrigt gäller det det mesta i bryggningsprocessen, koket luktar inte speciellt nice heller. Hur ska man egentligen veta hur slutresultatet kommer att bli när man inte direkt uppskattar produktens resa till färdigt öl? Är det mig eller min öl det är fel på, eller brukar det vara så för övriga också??
SMachnow skrev:Varför brygger du?
Om du inte uppskattar resan? tycker du om din färdiga produkt?
jag personligen älskar doften av hela processen.
Alltså det är en seriös fråga, jag vill inte vara spydig eller nåt, jag bara undrar..
Pro-tip: Sluta upp med att öppna och titta i hinken under jäsningramsus skrev:Jag kan inte vara den enda (nybörjare) som tittar ner i jäshinken och frågar sig "ska det verkligen se ut sådär?? Lukta sådär??"
Ja men jag skulle ju torrhumlamartinb skrev:Pro-tip: Sluta upp med att öppna och titta i hinken under jäsning
Då är det ok!ramsus skrev:Ja men jag skulle ju torrhumla
Djonk skrev:Håller med om att mäsk, vört tja själva kornmalten inte luktar särskilt gott, om än inte så farligt heller.. Tycker det är när humlen kommer med i leken som det börjar bli trevligt. Sen är det väl lite olika? Veteölsjäst var väl intensivt från jäshinken
Ja alltså det är ju koldioxid som är under tryck som lämnar tunnan direkt. Inget konstigt alls och kan upplevas stickigt i näsan. Därför ska man inte sätta ner näsan direkt i tunnan när man öppnat locket.Giovanni skrev:Jag råkade ut för precis detta idag . Oerhört stark lukt som försvann momentant från jästunnan efter lyft av locket. Jag hann inte känna vad lukten var, vid nästa lyft av locket var lukten borta. Intensiv och obehaglig lukt. Precis som du beskrev, samma reaktion som ammoniak.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 77 gäster