Sida 1 av 2

Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 01:52
av tomasharrysson
Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 07:50
av skyking
Varför skulle man vilja koka under tryck?

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 10:11
av holm44
tomasharrysson skrev:Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?




Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 10:13
av holm44
holm44 skrev:[quote="tomasharrysson"]Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?




Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]förmodar att man ska koka ner volymen,o det går ju inte under tryck!


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 10:44
av Snow
Enda anledningen till att koka under tryck är väl att man vill uppnå högre temperatur, och/eller ingen avdunstning?

Låter rätt onödigt, och farligt som fan om man inte har rätt grejer.
Tänker du dig högre utbyte av humlen vid högre temp??

Jag gillar ju alla typer av experiment, men detta
skulle nog jag lägga på is på grund av riskerna. Tycker det räcker med att
hantera 50 liter kokande vätska och lakvatten som ska stå högt etc. Maltpipor som ska lyftas etc.

Hade en idé om att göra en ångkanon för disk och descificering,
men den idén fick åka i tunnan av samma anledning.

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 10:44
av tomasharrysson
holm44 skrev:[quote="holm44"][quote="tomasharrysson"]Någon som har testat att köra ett humlekok under tryck? Idéer, tankar om de?




Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]förmodar att man ska koka ner volymen,o det går ju inte under tryck!


Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]Bara för att du kokar under tryck betyder inte de att de är en helt stängd behållare, du har ju en säkerhetsventil som släpper ut övertrycket, annars blir de ju en bomb.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 11:11
av tomasharrysson
Av de lilla jag läst om de så ska du få bättre utbyte av humlen.
Korta ner koktiden.

Är ju inne på att börja koka i mitt jäskärl, de tål ca 3 bar och jag tänkte ha ett övertryck på max 0,5 bar, så är inte jätteorolig, men visst finns de en risk.

De ända jag funderar på är om det räcker med en säkerhetsventil för att bli av med DMS?

Visserligen så är ju folk lite väl överdrivet rädda för de, har bara ett 3" hål i locket på min gryta nu, utan lock känns extremt onödigt.

En annan tanke är att led in övertrycket igenom HERMS-slingan för att värma upp lakvatten om man skulle få för sig att brygga två öl på en dag.





Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 11:37
av Djonk
Läste också om det på https://www.homebrewtalk.com/bittering-hops-in-15-minutes.html - om jag förstår rätt kan man teoretiskt få ut mer av humlen om man kokar i vatten pga högre pH och att det går fortare. Frågan är om det inte är som med en sodastream - går bra med vatten men med vört skummar det över :o

Sen har ju en vanlig tryckkokare fler säkerhetsanordningar, täpper din enda säkerhetsventil igen blir det farligt snabbt.

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 11:44
av tomasharrysson
Djonk skrev:
Sen har ju en vanlig tryckkokare fler säkerhetsanordningar, täpper din enda säkerhetsventil igen blir det farligt snabbt.


Finns ju bryggeri som kokar under tryck, så de förekommer.

Vad menar du med att säkerhetsventilen skulle täppa till?

Har förövrigt två utgångar för övertryck.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 16:58
av Djonk
Tolkade det som att du bara hade en, två låter bättre. När det bara är vatten i är det ju kalk som brukar täppa igen ventiler, men humlebös eller ölsten kanske kan bli problematiskt också?

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-03-18 22:55
av tomasharrysson
Djonk skrev:men humlebös eller ölsten kanske kan bli problematiskt också?


Kanske, men förhoppningsvis så är de bara ånga som når ventilen.

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: lördag 2018-04-28 01:18
av Beer Me
På mitt jobb har vi något som många felaktigt kallar för tryckkokare, den skapar ett vakuum i samband med koket för att istället sänka kokpunkten och spara stora mängder energi. Det låter vettigare än att göra raka motsatsen.

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: lördag 2018-04-28 01:27
av tomasharrysson
Hur skapar du ett bestående vakuum och varför är det vettigare?

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-04-29 19:47
av Bee
Isomeriseringen av alfasyror beror på temperaturen inte trycket. Kan bli problematiskt.

Re: Koka under tryck!

InläggPostat: söndag 2018-04-29 20:22
av Beer Me
tomasharrysson skrev:Hur skapar du ett bestående vakuum och varför är det vettigare?


Med vakuumpump. Kokar man ett antal kubik åt gången så sparar man mycket energi på att kunna koka vid lägre temperaturer.