Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av dagw » tisdag 2018-03-27 13:09
martinb skrev:OG är alltid efter kok. Innan dess är det SG-mätning och det du tänker på efter lakning kallas vanligtvis PBG - Pre-Boil Gravity.
Jag rekommenderar att du alltid rör om ordentligt för att som Grindcrusher säger, det kan ha skiktat sig, speciellt efter lakningen.
Så - efter lakning - rör om och mät ditt PBG. Efter kok, rör om och mät ditt OG.
Lite mer om hur du kan räkna på hur de förhåller sig till varandra kan du kolla här:
http://hbg2.se/bryggmatte.html
Men röra om efter kok är väl lite onödigt. Själva koket borde nog ha rört om så att det mesta är jämnt fördelat, eller hur är det ?
-
dagw
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 72
- Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56
av martinb » tisdag 2018-03-27 13:48
Beror på hur du kyler och hur du gör. Vi har ofta en hopstand som tar en ca 20 minuter vilket gör att det finns chans för skiktning, därför skadar det inte att röra om efter kok och kylning är klart.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av dagw » onsdag 2018-03-28 09:26
martinb skrev:Beror på hur du kyler och hur du gör. Vi har ofta en hopstand som tar en ca 20 minuter vilket gör att det finns chans för skiktning, därför skadar det inte att röra om efter kok och kylning är klart.
Är det inte så att omrörningen rör upp sediment och ger högre grumlighet. Undrar om det inte skulle fungera bra att inte röra om, kyla, tappa till jäshink, ( ev röra om eller skvalpa runt i jäshinken) och därefter ta ett OG-prov från jäshinken. Vad tror du ? ( men Whirlpoolar man så fixar man detta på köpet förstås ).
-
dagw
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 72
- Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56
av martinb » onsdag 2018-03-28 09:44
Typ så vi gör numera. Kyler klart med hopstand, tappar till jäshink och sedan rör om med den desinficerad hålslev och tar ett mätvärde.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 71 gäster