Sida 1 av 1

Få ner överkolsyrad öl? [I fat]

InläggPostat: måndag 2018-03-12 20:44
av Falkens
Jag har ett fat stout vilket jag nu märker att det är överkolyysrat för när jag tappar upp så skummar det oavsett temperatur. Det är inte konstigt när man dricker det utan det är när man ska hälla upp eller tappa på flaska.
Jag vet inte om jag gör fel när jag tappar med motrycksfyllaren men jag tror inte det. jag har gjort som tidigare men nu kommer det trots allt skum och frigör ytterligare kolsyra så trycket höjs och skummet letar sig ut

Ja, är det bara att "purga" fatet tills man kommer ner i lämplig nivå? Eller finns det bättre sätt?

Re: Få ner överkolsyrad öl? [I fat]

InläggPostat: tisdag 2018-03-13 21:59
av Bee
Falkens skrev:Jag har ett fat stout vilket jag nu märker att det är överkolyysrat för när jag tappar upp så skummar det oavsett temperatur. Det är inte konstigt när man dricker det utan det är när man ska hälla upp eller tappa på flaska.
Jag vet inte om jag gör fel när jag tappar med motrycksfyllaren men jag tror inte det. jag har gjort som tidigare men nu kommer det trots allt skum och frigör ytterligare kolsyra så trycket höjs och skummet letar sig ut

Ja, är det bara att "purga" fatet tills man kommer ner i lämplig nivå? Eller finns det bättre sätt?
Hur många volymer co2 för mycket är det?
Jag skulle satsa på att släppa övertryck, i rumstemperatur.

Re: Få ner överkolsyrad öl? [I fat]

InläggPostat: onsdag 2018-03-14 12:05
av Falkens
Det gjorde jag också... :-) Och det löste mitt problem
Tack för svaret

Re: Få ner överkolsyrad öl? [I fat]

InläggPostat: onsdag 2018-03-14 12:46
av Saint
Har ett liknande problem med en IPA som jag har på fat. Den skummar inte men bara lite för mycket kolsyra enl min smak. "Släppa ut övertryck" menar ni då att släppa ut lite via säkerhetsventilen och varför måste det göras i rumstemp.
Jag tänkte bara koppla bort tuben, pysa ut liiiite, koppla på tuben igen och skruva upp lite lite lämpligare tryck.....Är det rätt sätt??

Re: Få ner överkolsyrad öl? [I fat]

InläggPostat: onsdag 2018-03-14 16:00
av Bee
Saint skrev:Har ett liknande problem med en IPA som jag har på fat. Den skummar inte men bara lite för mycket kolsyra enl min smak. "Släppa ut övertryck" menar ni då att släppa ut lite via säkerhetsventilen och varför måste det göras i rumstemp.
Jag tänkte bara koppla bort tuben, pysa ut liiiite, koppla på tuben igen och skruva upp lite lite lämpligare tryck.....Är det rätt sätt??

Ja, dra i säkerhetsventilen.
I rumstemperatur är jämviktstrycket högre och därmed kommer kolsyra lösa ut snabbare ur ölet. D v s du kan snabbare och oftare släppa på uppbyggt tryck.