Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Perwaste skrev:Har du isolerat grytan med nånting, t ex liggunderlag?
Där har du några grader till i skillnad mellan mitten och kantområdet.
Jag brukar förlita mig på termodynamiken! Använder kalkylator för att träffa striketempen (https://www.brewersfriend.com/mash/). Det är ju lättare att mäta vattentemperaturen, och när jag mätt mäsken i efterhand har det precis som du säger visat spridda värden beroende på var man mäter.MHanson skrev:Det skiljer ganska mycket i temperatur när jag siktar på mäsktemp, beroende på var i grytan jag mäter tempen.
Håller jag termometern högt upp (ca 5 cm under ytan) eller djupt ner i grytan (ca 5 cm ovanför botten) så skiljer det ungefär 4-5 grader. Jag rör om ordentligt i grytan (under mäsk - BIAB) och mäter temperatur direkt efter, men ändå är det stor skillnad. Senaste bryggningen var det 66 grader uppe i grytan och 70 nere, vilket inte känns så bra för att pricka mäsktempen.
Lite info:
Gryta - 32 liter, höjd 34 cm, diameter 34 cm.
BIAB-metod, använder galler i botten av grytan ca 5 cm över botten.
Vid tillfället hade jag 20 liter vatten plus malt i grytan.
Jag är ganska grön. Har gjort 5 halvmalts- och 2 helmaltsbryggningar (med lyckat resultat).
Efter uppvärmning har jag inga problem med att hålla en konstant temperatur under mäskning, men jag är bekymrad eftersom man kan missa mäsktempen ganska rejält med så stora skillnader.
Om det trots omrörning är stora skillnader i temperatur under mäskning, beroende var i grytan man mäter, hur tycker ni att man ska göra?
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 63 gäster