Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Tenoren » onsdag 2017-12-27 14:34
Under juletider kan man hinna fundera på en massa saker, bland annat om det finns några svenska jäststammar som traditionellt använts av bryggare? De enda kommersiella som finns idag är av Engelsk, Belgisk, Tysk, amerikansk typ och snitt. Känner någon till något om detta? När det ändå håller på att kartläggas svenska humlesorter så kanske detta är ytterligare en intressekälla?
God Fortsättning!
/M
-
Tenoren
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tisdag 2017-03-07 12:47
- Ort: Enskede
av Humlegatan » onsdag 2017-12-27 16:12
Tenoren skrev:Under juletider kan man hinna fundera på en massa saker, bland annat om det finns några svenska jäststammar som traditionellt använts av bryggare? De enda kommersiella som finns idag är av Engelsk, Belgisk, Tysk, amerikansk typ och snitt. Känner någon till något om detta? När det ändå håller på att kartläggas svenska humlesorter så kanske detta är ytterligare en intressekälla?
God Fortsättning!
/M
Wyeast 1187 Ringwood Ale hette tidigare "Swedish ale" då den ska ha varit uppodlad från Carnegie porter...
-
Humlegatan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 80
- Blev medlem: onsdag 2016-10-26 20:51
- Ort: Luleå
-
av Grindcrusher » onsdag 2017-12-27 23:54
Enligt mrMalty är källan till ”Ringwood Ale” Pripps, och hette förr ”Swedish Porter”. Carnegie Porter bryggs av Carlsberg va? Är det någon som kan klarna detta?
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av GurraG » torsdag 2017-12-28 20:59
Pripps köpte Carnegie 1928. Efter flera ägarbyten så ägs nu Pripps (som numera är ett varumärke, de har inget eget bryggeri) av Carlsberg.
Skickat från min SM-A520F via Tapatalk
-
GurraG
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 49
- Blev medlem: lördag 2015-01-03 17:35
av Grindcrusher » fredag 2017-12-29 09:51
Tack!
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av assistredo » fredag 2017-12-29 14:25
Tenoren skrev: om det finns några svenska jäststammar som traditionellt använts av bryggare?
/M
De som brygger dricke på Gotland brukar ju använda Kronjäst (bakjäst från Jästbolaget - traditionell svensk
)
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av Danne-man » onsdag 2018-01-03 12:14
Norrmännen har ju sin Kveik jäst, och Norge har ju varit en del av Sverige, så vi kan väl säga att Kveiken är svensk också!
Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
-
Danne-man
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 30
- Blev medlem: torsdag 2017-05-04 21:17
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 40 gäster