Dålig utjäsning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Dålig utjäsning

Inläggav Grindcrusher » tisdag 2017-12-26 18:09

Jag har varit lite snål-optimist och jäst en öl med en lite äldre jäst.
Varit noga (med förkultur) men ändå har utjäsningen stannat av en aning högt. Det är på gränsen att jag struntar i det, men just nu har jag höjt temperaturen i rummet och snurrar jäshinken med jämna mellanrum.

Finns det någon anledning att inte stoppa i en magnetloppa och köra omrörning under några timmar för att kanske få igång det hela igen?
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Dålig utjäsning

Inläggav Rotsac » tisdag 2017-12-26 22:15

Grindcrusher skrev:Jag har varit lite snål-optimist och jäst en öl med en lite äldre jäst.
Varit noga (med förkultur) men ändå har utjäsningen stannat av en aning högt. Det är på gränsen att jag struntar i det, men just nu har jag höjt temperaturen i rummet och snurrar jäshinken med jämna mellanrum.

Finns det någon anledning att inte stoppa i en magnetloppa och köra omrörning under några timmar för att kanske få igång det hela igen?


Ja....

Din magnetomrörare klarar nog inte vikten av 20 Kg vört?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Dålig utjäsning

Inläggav Grindcrusher » onsdag 2017-12-27 09:38

Nog borde den orka vispa runt lite jäst från botten av hinken... :wink:
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Dålig utjäsning

Inläggav Bee » onsdag 2017-12-27 10:04

Skillnaden mellan att skaka en förkultur några gånger om dagen och använda omrörare är inte enorm.

Rullskaka bara så slipper du extra disk och infektionsrisk.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Dålig utjäsning

Inläggav Grindcrusher » onsdag 2017-12-27 12:59

Yes, safety first. Jag har fått upp värmen till 27 och snurrar hinken så ofta jag kommer ihåg. Får se om det tickar igång igen.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Dålig utjäsning

Inläggav ekstedt » onsdag 2017-12-27 14:00

Ett annat knep är att koka upp 50 g socker i lite vatten och sedan pytsa i.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Dålig utjäsning

Inläggav Grindcrusher » onsdag 2018-01-03 14:40

Kommer med det glädjande beskedet att lite snurr på hinken och 27c i förrådet gjorde susen. Kom igång och jäste ner till beräknat FG.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 53 gäster