Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Grindcrusher » tisdag 2017-12-26 18:09
Jag har varit lite snål-optimist och jäst en öl med en lite äldre jäst.
Varit noga (med förkultur) men ändå har utjäsningen stannat av en aning högt. Det är på gränsen att jag struntar i det, men just nu har jag höjt temperaturen i rummet och snurrar jäshinken med jämna mellanrum.
Finns det någon anledning att inte stoppa i en magnetloppa och köra omrörning under några timmar för att kanske få igång det hela igen?
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Rotsac » tisdag 2017-12-26 22:15
Grindcrusher skrev:Jag har varit lite snål-optimist och jäst en öl med en lite äldre jäst.
Varit noga (med förkultur) men ändå har utjäsningen stannat av en aning högt. Det är på gränsen att jag struntar i det, men just nu har jag höjt temperaturen i rummet och snurrar jäshinken med jämna mellanrum.
Finns det någon anledning att inte stoppa i en magnetloppa och köra omrörning under några timmar för att kanske få igång det hela igen?
Ja....
Din magnetomrörare klarar nog inte vikten av 20 Kg vört?
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Bee » onsdag 2017-12-27 10:04
Skillnaden mellan att skaka en förkultur några gånger om dagen och använda omrörare är inte enorm.
Rullskaka bara så slipper du extra disk och infektionsrisk.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Grindcrusher » onsdag 2017-12-27 12:59
Yes, safety first. Jag har fått upp värmen till 27 och snurrar hinken så ofta jag kommer ihåg. Får se om det tickar igång igen.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av ekstedt » onsdag 2017-12-27 14:00
Ett annat knep är att koka upp 50 g socker i lite vatten och sedan pytsa i.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Grindcrusher » onsdag 2018-01-03 14:40
Kommer med det glädjande beskedet att lite snurr på hinken och 27c i förrådet gjorde susen. Kom igång och jäste ner till beräknat FG.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 124 gäster