Hej,
Har lite funderingar om hur bäst pitcha jästen i en BitBurger clone (Tysk pilsner) som jag skall koka ihop i helgen. Jästemp skall vara 9 grader. På Fermentis hemsida står det följande:
REHYDRATION INSTRUCTIONS: Sprinkle the yeast in minimum 10 times its weight of sterile water or wort at 21 to 25 °C (70°F to 77°F). Leave to rest 15 to 30 minutes. Gently stir for 30 minutes, and pitch the resultant cream into the fermentation vessel. Alternatively, pitch the yeast directly in the fermentation vessel providing the temperature of the wort is above 20°C (68°F). Progressively sprinkle the dry yeast into the wort ensuring the yeast covers all the surface of wort available in order to avoid clumps. Leave for 30 minutes, then mix the wort using aeration or by wort addition.
Enklast för mig är att pitcha direkt på vörten, som är ca 20 grader efter kylningen, och sen sätta den i kylen (alt 2 enligt ovan). Det kommer då ta minst ett dygn innan vörten är nere i 9 grader. Är det ok att passera genom detta temperaturspann med jäst i vörten? Eller skall jag kyla vörten till 9 grader först, blanda jästen i ljummet vatten som jag kokat innan (alt 1 enligt ovan) och därefter pitcha? Vad tror ni - spelar det någon roll? MVH