Sockerprima g/L till ml

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Grindcrusher » söndag 2017-12-10 21:04

Jag primade just 5 flaskor (kapsylerade men oprimade sedan i morse) med 1,2g strösocker vardera.

För mig personligen kändes det som att det inte kunde bli enklare.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Bee » tisdag 2017-12-12 23:02

Grindcrusher skrev:Jag primade just 5 flaskor (kapsylerade men oprimade sedan i morse) med 1,2g strösocker vardera.

För mig personligen kändes det som att det inte kunde bli enklare.
Välkommen till mig imorgon, jag ska flaska ca 250 flaskor lättöls Porter, inte lika smidigt då.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Sockerprima g/L till ml

Inläggav ecmik » tisdag 2017-12-12 23:12

Bee skrev:Välkommen till mig imorgon, jag ska flaska ca 250 flaskor lättöls Porter, inte lika smidigt då.


Ouch, då skulle nog till och med jag tappa om till tappningshink.. Tycker du ”sprutmetoden” är smidigast även då eller?
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Bee » onsdag 2017-12-13 00:22

ecmik skrev:Ouch, då skulle nog till och med jag tappa om till tappningshink.. Tycker du ”sprutmetoden” är smidigast även då eller?

Nej, inte tappa om, man vill inte diska mer i onödan.
Jag har kommit fram till att prima direkt i jäskärlet och tappa med enolmatic vakuumfyllare är snabbast och med högst repeterbarhet. Inga lyft heller.
80l => ~250 flaskor på 3h inklusive disk och städning.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Grindcrusher » onsdag 2017-12-13 11:39

Bee skrev:Välkommen till mig imorgon, jag ska flaska ca 250 flaskor lättöls Porter, inte lika smidigt då.


Jag skulle faktiskt gärna komma på studiebesök, men det lär bli ett annat tillfälle. :)
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav ecmik » tisdag 2018-09-04 19:18

Jag skulle vilja följa upp tråden och kolla med er som doserar primningssockret med en ml-spruta - tycker ni att mängderna som är specade i tråden (och som också ligger i bryggar-wikin) är hyfsat riktiga? Eller justerar ni dem något när ni primar er öl?
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Karl R » tisdag 2018-09-04 20:16

ecmik skrev:Jag skulle vilja följa upp tråden och kolla med er som doserar primningssockret med en ml-spruta - tycker ni att mängderna som är specade i tråden (och som också ligger i bryggar-wikin) är hyfsat riktiga? Eller justerar ni dem något när ni primar er öl?
Jo, alltså, pratar du om vilka mängder som är stilmässigt korrekt?
Min upplevelse är att 5g/l är just 5 g/l, fast det har jag ju vant mig vid. Jag är ingen uppfattning om ifall 5g/l motsvarar ett visst tryck, i volymer räknat. Det gör det ju såklart men jag har inte knutit samman dem, borde jag kanske gjort? Säger du?

Till min senaste porter la jag 3,5 g/l och till min berliner weisse 7 g/l.

Asså, jag tror att jag missförstår dig.skriv igen och utveckla gärna

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav ecmik » tisdag 2018-09-04 20:31

Hehe, tack för svaret, men jag menade mer den ”konverterade” milliliter-dosen i sprutan (g/L till ml), ifall den funkar eller ifall ni justerar den något?
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Karl R » tisdag 2018-09-04 20:37

Ha! Ok.
Ja jag var fel på det. =)

Ett tag gjorde jag det, har slutat med det.

Hällde upp min dos g/l i en graderad bägare och fyllde på m vatten till nästa jämna linje.

Tänker att det sker på marginalen nuförtiden, att det justerar sig ändå

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sockerprima g/L till ml

Inläggav Djonk » tisdag 2018-09-04 23:36

Brukar anpassa sockerlagen istället så att det blir rätt mängd socker till min spruta (som går till 6ml). På det viset slipper jag försöka pricka in en viss mängd. Skulle kanske vara ännu lättare med en pipett.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 113 gäster