Mältade VS omältade sädesslag...

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav Bee » onsdag 2017-11-29 15:23

Omältade sädesslag faller in under råfrukt. Finns i bryggar-wikin.

Klart man får ställa frågor, men de flesta av oss forumrävar har svarat på de frågor du ställer om och om och om igen... Därav att vi pekar på wikin, internet, mm.. Vi tröttnar på att servera svaret på frågor när dessa finns lättillgängliga i forumet, wikin eller andra bra källor på nätet.

Lägger man nybörjarfrågor i rätt forum är det sannolikare att få ett utförligare svar på rätt nivå, men även där kommer man få referenser till saker att läsa för eget lärande.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav LTW » onsdag 2017-11-29 15:38

Bee skrev:Omältade sädesslag faller in under råfrukt. Finns i bryggar-wikin.

Klart man får ställa frågor, men de flesta av oss forumrävar har svarat på de frågor du ställer om och om och om igen... Därav att vi pekar på wikin, internet, mm.. Vi tröttnar på att servera svaret på frågor när dessa finns lättillgängliga i forumet, wikin eller andra bra källor på nätet.

Lägger man nybörjarfrågor i rätt forum är det sannolikare att få ett utförligare svar på rätt nivå, men även där kommer man få referenser till saker att läsa för eget lärande.


Vad skulle du kunna tipsa om för "andra bra källor på nätet" tack...
Vilka är bra och vilka är mindre bra?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav ramsus » onsdag 2017-11-29 15:48

Ber om ursäkt för off-topic, men när ni nu ändå pratar om frågor/svar/wiki/googla...som nybörjare, i vilket sammanhang det än är, så finns det de som är "lata" och inte orkar söka informationen, och så finns det de som gör det. Men, även de som gör det behöver ibland få saker och ting konfirmerat, att man förstått rätt eller om en fundering man har stämmer. Därför antar jag att ibland kommer det ganska basala frågor, sådant som kan upplevas som att man inte gjort sin research eller på annat sätt försöker få svaret på en räkmacka. Som en hungrig nybörjare så surrar det också 1000 tankar i huvudet som man vill försöka få rätsida på och då är det kanske enkelt att googla 500 av dem och fråga om de andra 500 :)
ramsus
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav skyking » onsdag 2017-11-29 16:06

Är man för oroad för "fake facts" så har man onekligen problem. Utan att veta bättre själv kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt (och vet man bättre själv så vet man ju redan). Man får försöka så gott man kan att sätta det i relation till sina egna erfarenheter mm.

Jag är kanske lite gammalmodig, men jag tycker att böcker är en bra källa för information. En bra nybörjarbok i hembryggning ger en åtminstonde någorlunda konsekvent grund att stå på. Själv började jag med "Ölbryggning" (Ekelin & Lundgren) och "The Complete Joy of Homebrewing" (Papazian), men det finns säkert andra nyare, modernare och bättre verk för nybörjare...

Hembryggar-wikin är kanske inte perfekt underhållen, men den är iaf till stor del uppbyggd av samma erfarenheter som du hittar i detta forumet. Att inte läsa där av rädsla för "fake facts" och fråga författarna i forumet istället är inte speciellt lyckat - du får samma svar i bästa fall (annars får du bara sura kommentarer).

Har man gjort sin hemläxa innan man frågar kan man också visa på det när man frågar. Hänvisa till vad man läst på wikin och konkret beskriva vad man tycker är oklart. Detta har dessutom effekten att vi kan förbättra wikin i samma vända som att vi rätar ut frågetecknen.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav Bee » onsdag 2017-11-29 16:15

Visst, var dryg, här är iallfall en lista på hemsidor, litteratur och poddar jag tycker är bra.

Bra sidor:
http://howtobrew.com/
http://brulosophy.com/
http://braukaiser.com/wiki/index.php/Braukaiser.com
http://www.milkthefunk.com/

Bra Poddar:
https://www.experimentalbrew.com/
http://brulosophy.com/podcast/
http://www.thebrewingnetwork.com/shows/brewstrong/ "Brew Strong"
På brewing network finns även, "Can you brew it", "Brewing with style", "The Jamil Show", "The Sour Hour", "Dr Homebrew" och några fler, vilka jag inte följer.
(Ja jag har lyssnat på alla avsnitt i alla poddar jag listar ovan)

Bra böcker:
How to brew, John Palmer
Designing Great Beers, Ray daniels
Radical Brewing, Randy Mosher
Yeast, Chris White & Jamil Zainasheff
American Sour Beers, Michael Tonsmire

Källkritik är A och O.
Generellt så kan man väl säga att källor många refererar till som verkar trovärdiga, samt källor som bygger sin information på fakta från branschen eller vetenskapliga undersökningar är bra källor.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav ekstedt » onsdag 2017-11-29 16:35

Angående grundläggande böcker så skrev jag nyligen ett inlägg om detta: https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... ocker.html

Kortversionen: Nya utgåvan av How to brew är överlägset bäst (av de jag läst), Brygg ditt öl hemma duger bra om man vill ha något lättare på svenska. I övrigt är det mycket skräp och det är bättre att exempelvis läsa SHBF-wikin.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav LTW » onsdag 2017-11-29 17:00

ekstedt skrev:Angående grundläggande böcker så skrev jag nyligen ett inlägg om detta: https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... ocker.html

Kortversionen: Nya utgåvan av How to brew är överlägset bäst (av de jag läst), Brygg ditt öl hemma duger bra om man vill ha något lättare på svenska. I övrigt är det mycket skräp och det är bättre att exempelvis läsa SHBF-wikin.


Läser ofta på din blogg, som jag funnit mycket intressant och lättläst...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav LTW » onsdag 2017-11-29 17:01

Bee skrev:Visst, var dryg, här är iallfall en lista på hemsidor, litteratur och poddar jag tycker är bra.

Bra sidor:
http://howtobrew.com/
http://brulosophy.com/
http://braukaiser.com/wiki/index.php/Braukaiser.com
http://www.milkthefunk.com/

Bra Poddar:
https://www.experimentalbrew.com/
http://brulosophy.com/podcast/
http://www.thebrewingnetwork.com/shows/brewstrong/ "Brew Strong"
På brewing network finns även, "Can you brew it", "Brewing with style", "The Jamil Show", "The Sour Hour", "Dr Homebrew" och några fler, vilka jag inte följer.
(Ja jag har lyssnat på alla avsnitt i alla poddar jag listar ovan)

Bra böcker:
How to brew, John Palmer
Designing Great Beers, Ray daniels
Radical Brewing, Randy Mosher
Yeast, Chris White & Jamil Zainasheff
American Sour Beers, Michael Tonsmire

Källkritik är A och O.
Generellt så kan man väl säga att källor många refererar till som verkar trovärdiga, samt källor som bygger sin information på fakta från branschen eller vetenskapliga undersökningar är bra källor.


Tack :)

Mvh från oförargelige...
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav skyking » onsdag 2017-11-29 17:09

En annan bra ide kan vara att gå en av SHBFs bryggkurser. Jag har visserligen inte gått en själv, men man verkar få lite hands-on erfarenhet. Själv fick jag komma på "studiebesök" hos en kompis som bryggde hemma och jag tycker nog det är överlägset att försöka läsa sig till hur man skall göra.

Annars tycker jag nog generellt att styrkan i en bok ligger i när man läser den från pärm till pärm. Man får kunskapen presenterad förhoppningsvis strukturerat på ett sätt så att man börjar i rätt ända och går igenom det hela på ett logiskt sätt. På en wiki kan det kanske vara svårt att veta var man skall ta vägen härnäst - det kanske är lätt att man åker iväg på helt fel spår, isht ifall man inte har grundkunskaperna på plats (men det kanske bara gäller för gamla stofiler som är uppvuxna med pappers-böcker).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Mältade VS omältade sädesslag...

Inläggav Bee » onsdag 2017-11-29 17:23

LTW skrev:Tack :)

Mvh från oförargelige...
LTW

Tur det, jag är desto hetsigare men menar väl...
-
B
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 55 gäster

cron