Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Cobrac skrev:Frågan är således, är det lämpligt att recirkulera under lakning?
skyking skrev:Jag ser inte varför du skulle få sämre kvalisort på din vört genom att göra så. Metoden skulle kanske eventuellt vara mer känslig ifall du lakar för länge.
Finns det inte RIMS-konstruktioner där man gör just detta? Jag menar nån måste ju ha testat redan...
Cobrac skrev:Haft kontakt med Gustav Lindh och metoden kallas för flödeslakning och fungerar utmärkt.
Cobrac skrev:Jag beskrev hur jag hade tänkt och han såg inga problem med metoden. Jag går med på att kalla den mäskning, men faktum är att oavsett om jag späder ut mäskningen och återcirkulerar sötvört eller endast tillsätter nytt vatten kommer jag fortfarande kunna få mer volym ur min mäskning är inte det poängen med lakning att utvinna smak och förjäsningsbart socker? Tänkte att jag minskar risken för malt-tunnlar och får en jämnare utmäskningstemp då jag hela tiden håller maltbädden jämnvarm.
Cobrac skrev:Nä, förmodligen inte. Tyckte bara att den kändes praktisk för min utrustning. Jag var (är) mest oroad för att jag garvar ur min malt. Den som lever får se!
Bee skrev:Jag tycker det är lite konstigt att återföra utvunnen vört samtidigt som man tillför mer lakvatten. Känns kontraproduktivt.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 17 gäster