Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Argumentet att man har sockerlösning för att laka ur det sista sockret är inte något som innebär en ändring i sak. Det gör man ju faktiskt också vid traditionell lakning.
Rotsac skrev:
Hvad?
Jag hart INTE något socker i mitt lakvatten....
skyking skrev:Kontraproduktivt betyder att det motverkar dvs ganska hårt omdömme. Det är alltså kraftigare än att påstå att det åtgärden är meningslös. Jagr inte varför man skulle kalla det för det.
Bee skrev:[quote="skyking"]Kontraproduktivt betyder att det motverkar dvs ganska hårt omdömme. Det är alltså kraftigare än att påstå att det åtgärden är meningslös. Jagr inte varför man skulle kalla det för det.
Cobrac skrev:Jag är intresserad av att prova, om jag slipper en HLT så blir det enklare, har du provat att använda kallvatten själv? Nu teoretiserar jag lite granna, svara gärna vad du tror. Om jag tar varmt vatten kan jag lösa upp mer socker och om jag tar kallt vatten kan jag inte lösa lika mycket socker. Skulle inte kallt vatten innebära att sockret som finns i maltbädden skulle bli segt sig och klibba fast i själva malten snarare än att följa med vattnet ut?
Cobrac skrev:Tackar för det, jag ska kika runt lite på nätet om detta. Fast du har iofs redan nämnt siffror här med 8l lakvatten till 55l vört. Brukar du lägga till mer vatten i vörten innan kok för att kompensera det som försvinner?
Bee skrev:
Du vet vad jag menar, du vill bara märka ord.
Men visst, onödigt, kan vi använda istället.
Om du återför vört som du redan fått ut finns risk att du inte får ut delar av den igen utan att de blir kvar i den kvarvarande mängden vätska som finns i maltbädden.
Att då "vaska" vört som man redan utvunnit är onödigt. Det är långt från processoptimering, till och med kontraproduktivt om vi ska använda din besserwisser defenition. Du får ut mindre mängd extrakt till kok än om du bara använt kallt kranvatten.
skyking skrev:Jag menar att dina farhågor är ogrundade. Att extrakt skulle absorberas i mäsken igen torde strida mot termodynamikens lagar (den andra). För att det skulle hända så måste ju vörtstyrkan på det som tillförs behöva vara högre än vörtstyrkan i maltbädden. Med tanke på att man tillför vatten så skulle vörten som kommer ur maltbädden ha högre vörtstyrkan än i maltbädden. Det går inte riktigt för sig.
Ja, annars hade man uppnått 100% effektivitet.skyking skrev:Men det har du ju ifall du lakar med vatten också. Same same...
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster