Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Inläggav LTW » tisdag 2017-11-21 22:30

Ph värden hit o dit, man kan ju bli snurrig av allt läsande om Ph i vörten hittan o dittan :)

Vad anser ni att Ph värdet bör ligga inom för värden, på ett ungefär på den färdiga vörten efter
jäsningen alltså innan man tillsätter sockerlagen...


Hur mycket på ett ungefär ändras Ph efter att man tillsatt sockerlagen
säg 5 gram per liter vört...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Inläggav Drake » onsdag 2017-11-22 02:09

Har det någon betydelse egentligen? Om man inte pratar suröl och liknande alltså?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Inläggav LTW » onsdag 2017-11-22 06:30

Har det någon betydelse egentligen? Om man inte pratar suröl och liknande alltså?

Ja om man skall tro allt man läser om ölbryggning och vattnets betydelse för olika öltyper
så har väl Ph stor betydelse. Trots att jag är rätt ny på detta med att brygga öl
så verkar det på mig i allafall som att det är en viktig parameter.

Däremot har jag druckit måååååånga olika sorters öl
genom åren och konstaterat att dom kan lukta och smaka väääääldigt olika.

Nåt måste det ju bero på :)

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Inläggav skyking » onsdag 2017-11-22 08:45

Det finns mycket att läsa om ölbryggning, men dessvärre har långt ifrån allt den stora betydelse (eller är så viktigt att ha koll på) som författaren vill göra sken av. Mycket är dessutom av karaktären amatörer-spekulerar (dvs man drar mycket mer långtgående slutsatser av fakta än vad som är riktigt).

Jag skulle vilja säga att pH normalt inte är en faktor man behöver lägga speciellt stor uppmärksamhet på. Visst man kan ha vatten som behöver justeras för att brygga vissa öltyper, för att få rimligt pH-värde i mäsken och lakningen, men efter det så följer det rätt mycket per automatik.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Inläggav LTW » onsdag 2017-11-22 16:03

Färgen på alen blev iallafall djupt "vikingaröd" och kristallklar som en vinternatt och
röd som en rodnande "Lagertha" lukten har nu efter 2 dygn gått över till en maltig öl karaktär
med fruktiga inslag.

Skall bli intressant att smaka av den efter att kolsyran gjort sitt.
ABV blev 3,5% så inte så alkoholstark...:)

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: Ph värden i sötvört respektive stamvört efter jäsningen?

Inläggav Drake » onsdag 2017-11-22 16:16

Visst, vattnet och dess sammansättning kan ha en stor betydelse, men just ph är rätt oväsentligt förutom just under mäskningen då ett felaktigt värde kan ge dåligt utbyte eller utvinning av tanniner. I övrigt är det rätt mycket skitsamma vad man har för ph tror jag. Anyway, så finns det betydligt viktigare saker att hänga upp sig på om man vill förbättra sina öl!
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 54 gäster

cron