Sida 1 av 1

Kallmäskning

InläggPostat: tisdag 2017-11-14 16:17
av SMachnow
Höll på att fundera på kallmäskning, om jag vill brygga ett öl med ganska liten mängd Karamellmalt, typ en bitter med 25% karamellmalt
1. om man skulle kallmäska karamellmalterna vad skulle hända då? smakmässigt alltså? måste det vara stror del mörk malt för att man ska märka någon skillnad.
Snälla förklara

2. utbytet är ju betydligt sämre, kompenserar man på den ljusa eller på den mörka malten??
Min tanke är att om man kallmäskar 1 kg mörk malt så kompenserar man det med ca 0.5 kg mera ljus malt, för det är ju bara sockret man vill/behöver kompensera, eller?
Snälla förklara

Om jag har ett recept där det ska vara ex:
2 kg pilsnermalt
0.5 Kg caramellmalt

Om jag då vill kallmäska caramellmalten ska jag då dubbla den till 1 kg eller ska jag lägga på 0,5 kg på pilsnermalten.
För att kompensera sockret.

Förståss allt är ju en smaksak så det kanske är svår att svara på, men vad är generellt

Re: Kallmäskning

InläggPostat: tisdag 2017-11-14 16:21
av Drake
25% karamellmalt är INTE en ganska liten mängd!

Re: Kallmäskning

InläggPostat: tisdag 2017-11-14 16:39
av skyking
Om jag inte har fel för mig så är det mesta av (det förjäsbara) extraktet redan konverterat, det bör därför vara tämligen lättlösligt. Det innebär att man kan räkna med att få ganska bra utbyte när det gäller det förjäsbara extraktet - iaf ifall du låter det stå tillräckligt länge. Sen kan ju övriga smakämnen extraheras i mindre omfattning.

Jag skulle nog som första ansats använda normal mängd karamellmalt och inte kompensera alls med extra malt. Och som sagt 25% är INTE en ganska liten mängd. Skulle föreslå att du drar ner det till 5-10% eller så.

Re: Kallmäskning

InläggPostat: onsdag 2017-11-15 09:15
av SMachnow
Ok, sant 25% är inte direkt lite, men inte jättemycket heller? Ska erkänna att jag är nybörjare så jag kan definitivt ha fel, det vore inte första gången :-)
Jag bryggde just en bitter med:
2,2 kg Pale ale malt
0,3 kg Caramünch 2
0,3 kg Caramünch 1
i och för sig bara 21% och dessa är ju hyffsat ljusa karamellmalter, eller hur?
Den vart inte jätteljus så klart men inte direkt en porter heller.

Men frågan var egentligen, har man något större utbyte av kallmäskning i andra öler än Porter/Stout?
Märker man någon större skillnad på en mörk Ale, som ovan?

Och förslaget är att inte kompensera alls i en första batch, när man gjort den så kan man känna efter om man vill ändra något, Smart, det är ju så det funkar i övrigt så... :)

Tack för Svar.