Hej,
mitt största problem med fat är serveringen i fråga. Nästan varje gång jag sätter en öl i fat och sedan serverat den en gång så sjunker smaken sjukt mycket.
Jag skall förklara mer detaljerat nu.
Min senaste batch, en Dubbel IPA. Jag fyller fatet med DIPAN, följt varenda råd gällande hygien för fat. Samt fyllt den med koldioxid innan jag hävt över ölen. Likaså efter den är fylld så har jag haft i koldioxid för att bli av med syre.
Låter den sedan stå i kylskåpet inställd på den CO2 nivå jag vill ha. Efter två veckor tar jag mitt första glas. Och det smakar liksom ljuvligt. Välhumlad, mycket bra beska och lite lite restsötma som jag tycker är gott.
Nästa dag tar jag ett nytt glas, och det är nu samma återkommande problem uppstår. Ölet smakar nästan metalliskt. Restsötman är borta och har ersatts av strävhet. Likaså humlesmaken finns men inte alls lika "ren" som innan.
Beskan är där men tagits över av en mer strävhet.
Detta är alltså något som ALLTID händer när jag serverar ur fat, och jag har märkt att om jag låter den stå en vecka orörd så är den oftast återställd till hur den var från första glaset...... Innan jag tar ett nytt glas för då sker samma skit igen.
Därför serverar jag inte längre ur fat utan kolsyresätter endast i fat och kör sedan beergun till flaska NÄR ölet smakar som jag vill att det ska smaka, då passar jag på att flaska istället.
Men är detta anledning till köp av fat? Nej! Jag hade ju velat slippa flaska, men eftersom detta problem ständigt uppstår så måste jag flaska istället fast från fat för slippa bottensats.
Man kan säga såhär:
Dag 1: Första glaset 5/5 poäng.
Dag 2: Glas nr 2, 1/5 poäng då det smakar förfärligt och tappat all sin glory.
Dag: 9 (en vecka senare) 5/5 poäng, smakar som den gjorde från början.
Dag 10: Och så var man tillbaka igen till konstig smak.
Sökt om detta och funnit en massa trådar gällande "carbonic acid" och detta skulle vara problemet.
Och ja, jag köper det om det gäller att kolsyran inte hunnit sätta sig i ölet. Men efter två veckor tycker jag att 9 liter borde vara fullständigt kolsyrat (har ett 9 liters fat). Och jag ska väl inte behöva vänta 1 vecka mellan varje glas? Antingen får jag dricka upp all öl en kväll, eller vänta 1 vecka till nästa glas.
Skulle jag ha en pub skulle jag alltså få servera en och samma öl 1 gång i veckan eftersom den annars skulle smaka strävt och metalliskt varje dag om jag inte lät den stå ett tag efter avslutad servering.
Någon som vet varför det blivit såhär? Någon som känner igen sig i detta? Och hur löser man det? Kanske jag bara använder fatet på fel sätt? Det kanske är helt normalt att efter man hällt upp ett glas öl från fat så kommer smaken att förändras pga ny kolsyra åker ner eftersom nivån sjunker i fatet? Man kanske inte kan servera ur fat i korta intervaller utan att låta kolsyran (den nya) sätta sig i ölet.
Jag kanske har haft fel bild av fat och hur den skall användas?
Tacksam för svar!