Klarningsmedel

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Klarningsmedel

Inläggav zingo » måndag 2017-10-30 19:21

Hej!

Ytterligare en fråga denna gång gäller det klarningsmedel, har i flera år använt mig av Irish moss och det funkar bra, men läser att fler och fler använder sig av protafloc.
Läser på Humlegårdens hemsida att man skall ( protafloc) använda sig av 2-4gr/100 lit vört???
Jag själv skall brygga en traditionell lager på 90% pilsnermalt och 10% karamellmalt, vilket klarningsmedel skall jag använda mig av och vilken mängd??

Med vänliga hälsningar
Zingo
Senast redigerad av zingo måndag 2017-10-30 21:31, redigerad totalt 1 gång.
zingo
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tisdag 2017-10-17 22:03

Re: Klarningsmedel

Inläggav Snow » måndag 2017-10-30 19:50

Jag kör 2 krm till 40-50 liters kok, tror det är ungefär rekommenderad dos. Ibland tar jag en nypa till
om jag känner mig lite rebellisk
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Klarningsmedel

Inläggav Drake » måndag 2017-10-30 20:23

Läste om någon som nördat ner sig totalt i detta med protaflock. Om jag minns rätt så hävdade han att dubbel dos 7 minuter innan flame out gav bättre resultat än normal dos vid 15 minuter innan. Eller om det var tvärtom? :roll:
Anyway, jag testade några gånger men minns inte att jag märkte någon större skillnad. Överdosering ska inte heller vara bra men nog har det blivit både en och annan sked för mycket någon gång och det funkade det med.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Klarningsmedel

Inläggav zingo » söndag 2017-11-05 15:56

Tackar för hjälpen
zingo
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tisdag 2017-10-17 22:03

Re: Klarningsmedel

Inläggav Bee » tisdag 2017-11-07 01:44

Drake skrev:Läste om någon som nördat ner sig totalt i detta med protaflock. Om jag minns rätt så hävdade han att dubbel dos 7 minuter innan flame out gav bättre resultat än normal dos vid 15 minuter innan. Eller om det var tvärtom? :roll:
Anyway, jag testade några gånger men minns inte att jag märkte någon större skillnad. Överdosering ska inte heller vara bra men nog har det blivit både en och annan sked för mycket någon gång och det funkade det med.
Det var ett experiment/examensarbete(?) dom gjorde på bryggeriutbildningen i Ludvika för ett antal år sedan. Det var Jens på Monk's som berättade om det. Han gick på skolan det året.
(Säkert jag som hänvisade till det förra gången.)

Jag kör lite högre dos vid 10 minuter tillsammans med humlen, så slipper jag en separat protafloc giva. ;-)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Klarningsmedel

Inläggav martinb » tisdag 2017-11-07 09:23

Det stämmer. Hans som hade praktik på Monks för en massa år sen gjorde det. Dubbel mängd, hälften av tiden var riktmärket, så istället för ½krm vid 20 minuter för 20l så tar man 1krm vid 10 minuter istället.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Klarningsmedel

Inläggav Bee » tisdag 2017-11-07 10:00

Menar du Jens som hade praktik, och numera jobbar där? @martinb
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Klarningsmedel

Inläggav martinb » tisdag 2017-11-07 12:30

Nej, Hans som jobbade där förr :)
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 85 gäster

cron