Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av zingo » måndag 2017-10-30 19:21
Hej!
Ytterligare en fråga denna gång gäller det klarningsmedel, har i flera år använt mig av Irish moss och det funkar bra, men läser att fler och fler använder sig av protafloc.
Läser på Humlegårdens hemsida att man skall ( protafloc) använda sig av 2-4gr/100 lit vört???
Jag själv skall brygga en traditionell lager på 90% pilsnermalt och 10% karamellmalt, vilket klarningsmedel skall jag använda mig av och vilken mängd??
Med vänliga hälsningar
Zingo
Senast redigerad av
zingo måndag 2017-10-30 21:31, redigerad totalt 1 gång.
-
zingo
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tisdag 2017-10-17 22:03
av Snow » måndag 2017-10-30 19:50
Jag kör 2 krm till 40-50 liters kok, tror det är ungefär rekommenderad dos. Ibland tar jag en nypa till
om jag känner mig lite rebellisk
-
Snow
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 590
- Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
- Ort: Tyresö
av Drake » måndag 2017-10-30 20:23
Läste om någon som nördat ner sig totalt i detta med protaflock. Om jag minns rätt så hävdade han att dubbel dos 7 minuter innan flame out gav bättre resultat än normal dos vid 15 minuter innan. Eller om det var tvärtom?
Anyway, jag testade några gånger men minns inte att jag märkte någon större skillnad. Överdosering ska inte heller vara bra men nog har det blivit både en och annan sked för mycket någon gång och det funkade det med.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av zingo » söndag 2017-11-05 15:56
Tackar för hjälpen
-
zingo
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: tisdag 2017-10-17 22:03
av Bee » tisdag 2017-11-07 01:44
Drake skrev:Läste om någon som nördat ner sig totalt i detta med protaflock. Om jag minns rätt så hävdade han att dubbel dos 7 minuter innan flame out gav bättre resultat än normal dos vid 15 minuter innan. Eller om det var tvärtom?
Anyway, jag testade några gånger men minns inte att jag märkte någon större skillnad. Överdosering ska inte heller vara bra men nog har det blivit både en och annan sked för mycket någon gång och det funkade det med.
Det var ett experiment/examensarbete(?) dom gjorde på bryggeriutbildningen i Ludvika för ett antal år sedan. Det var Jens på Monk's som berättade om det. Han gick på skolan det året.
(Säkert jag som hänvisade till det förra gången.)
Jag kör lite högre dos vid 10 minuter tillsammans med humlen, så slipper jag en separat protafloc giva.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av martinb » tisdag 2017-11-07 09:23
Det stämmer. Hans som hade praktik på Monks för en massa år sen gjorde det. Dubbel mängd, hälften av tiden var riktmärket, så istället för ½krm vid 20 minuter för 20l så tar man 1krm vid 10 minuter istället.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Bee » tisdag 2017-11-07 10:00
Menar du Jens som hade praktik, och numera jobbar där?
@martinb
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av martinb » tisdag 2017-11-07 12:30
Nej, Hans som jobbade där förr
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 85 gäster