Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av chochathecat » torsdag 2017-10-26 22:24
Är det nån som vet ungefär hur mycket enbär man ska "humla" med till en 10 liters sahti? Ungefär 5 kg malt.
Tack på förhand!
Tom
-
chochathecat
- Delmäskare
-
- Inlägg: 17
- Blev medlem: måndag 2017-08-21 01:33
av martinb » fredag 2017-10-27 08:41
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Kenneth » fredag 2017-10-27 09:01
Enligt Ilkka Sysilä författaren till Small Scale brewing och Sahti "expert" så tillsätter man vanligtvis inte några enbär.
Man använder en lakbädd av enris.
Det förekommer också att man tillsätter små enbärskvistar i mäsken.
Samtidigt är Sahti ett hantverk och variationer förekommer.
Så om du vill så kan du ha med enbär som krydda i koket efter tycke o smak
Läs gärna Ilkkas artikel om Sahti här:
https://www.morebeer.com/articles/Sahti_finlandFör övrigt så publicerade SHBF Ilkkas artikel från Brewing Techniques översatt till svenska i Hembryggaren 1998 nummer 4.
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 915
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
av assistredo » fredag 2017-10-27 12:07
Lite off topic - men - de historiska uppgifterna i artikeln innehåller enligt min uppfattning en hel del sakfel. Kanske kan förklaras med att att forskningen kommit en del på vägen sedan artikeln skrevs. Ex. har humle från 800-talet hittats i Birka och öl bryggdes utan humle innan denna kom till användning.
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av Kenneth » fredag 2017-10-27 12:49
Förvirrad!?
Vilka sakfel syftar du på och specifikt om humlet?
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 915
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
av assistredo » fredag 2017-10-27 23:15
"In the 12th century, trade merchants spread the craft to the Baltic Sea, from whence castellans (keepers of the castles) and local tradesmen deployed it even further."
Man bryggde öl med humle i Norden redan på det hedniska "9th century". Ordet "öl" kommer ur det fornnordiska "alu". Även ordet "bior" (beer, bier, biére) fanns i fornnordiskan. Fynd har gjorts som visar att öl tillverkades i Norden redan på bronsåldern (1 800-500 f.Kr:) då utan humle, troligen med pors.
"Industrial brewing in Scandinavia didn’t begin until the 1840s when the revolutionary brewing method of using a long wort boil and bottom-fermenting yeast (lager yeast) arrived from Germany."
Bryggning i stor skala i Sverige började med porter i slutet av 1700-talet. 1817 startade det porterbryggeri som 1836 togs över av David Carnegie.
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av chochathecat » tisdag 2017-11-07 23:16
Tack allesammans!
-
chochathecat
- Delmäskare
-
- Inlägg: 17
- Blev medlem: måndag 2017-08-21 01:33
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster