Långsam lagerjäsning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Långsam lagerjäsning

Inläggav Rennstam » söndag 2017-10-22 10:02

Jag brygger en böhmisk lager som jag tycker jäser lite långsamt. Den har stått nu i två veckor och ligger på 1018. Förväntad FG är 1014.

Till 20 liter gjorde jag en 1,8 liter starter på två paket WLP 300 (mycket jäst alltså). Jäsningen satte igång snabbt (efter 20 timmar), efter 10 dagar var SG 1024 och jag höjde temp till 14 grader för diacetylrast, och nu efter 14 dagar bubblar det fortfarande var 10 sek och FG är som sagt 1018. Man brukar säga att lagerjäsning tar mellan 7-10 dagar för att nå FG, och så har det varit för mig tidigare. Men jag har aldrig använt WLP300 förut. Finns det någon anledning att oroa sig för att den inte är "klar" än?
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav Snow » söndag 2017-10-22 10:28

Hmm jag införskaffade ett paket WLP300 igår, och den ska jag dra upp en förkultur till en Hefeweizen på... :?

Men till frågan (antar att tryckfelsnisse ligger bakom Jästfrågan) om långsam jäsning så är min erfarenhet att det tar en bra stund att jäsa ner dom sista pinnarna om dom nu överhuvudtaget försvinner.

Min senaste Bock där tog det två veckor för dom sista 3 pinnarna, sen lessna jag och tappade om.
Det var Mangroves Bavarian Lager. Återkommer med rapport om Bock II som jäst en vecka nu, den kapade 35 pinnar första 5 dagarna, sen höjde jag till 16 grader i jäskammaren. Den jäser med Safale Lager 35/70.
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav Rennstam » söndag 2017-10-22 11:45

Ja, det kanske inte finns anledning att oroa sig. Med tanke på att det bubblar fortfarande så är den nog på väg ner.

(Förstod inte riktigt tryckfelsfrågan ... "klar" skall vara "färdig" kanske ...?)
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav ekstedt » söndag 2017-10-22 15:58

Rennstam skrev:Ja, det kanske inte finns anledning att oroa sig. Med tanke på att det bubblar fortfarande så är den nog på väg ner.

(Förstod inte riktigt tryckfelsfrågan ... "klar" skall vara "färdig" kanske ...?)


Det var nog jäststammen som avsågs. Har du verkligen använt WLP300? En weizenjäst? I så fall är det inte konstigt att det går trögt vid så låga temperaturer.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav Rennstam » söndag 2017-10-22 20:04

Ah, så klart. Tack. Nä det är WLP800.
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav Rennstam » söndag 2017-10-29 17:25

Hej igen ... det har nu gått tre veckor, FG är 1012, men det bubblar fortfarande var 10 sekund. Jag har 10 % carapils, resten pilsner och lite munich. Jag tänker att 1012 borde därför indikera att det är färdigjäst, eller? Jag tycker att det är dags att kallkrascha.

Någon som har erfarenhet av så här lång jäsning? Kan det vara en infektion som gör att det fortfarande bubblar? Men det smakar och luktar bra, och jag har aldrig haft någon infektion tidigare (på ca 40 bryggningar). Varför bubblar det fortfarande? Och kan man kallkrascha och lagra trots att det fortfarande jäser (eller bubblar, åtminstone)?
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav Perwaste » söndag 2017-10-29 18:21

står den fortfarande i 14 grader?

Om den gör det; jag skulle höja tempen genom att ställa in den i rumsvärme samt mäta så man ser sg antingen stå stilla eller röra sig. Skulle det stanna på 12 är det nog inget konstigt.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 333
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Långsam lagerjäsning

Inläggav Rennstam » söndag 2017-10-29 19:15

Ja, fortfarande 14. Men borde inte det räcka långt för att jäsa ut med lagerjäst?

En fundering är att bubblandet kanske delvis beror på att man öppnar dörren till kylskåpet. Då värms ju vörten upp, och då expanderar den, och så börjar det bubbla av den anledningen. Det är ju svårt att lyssna på bubbel utan att öppna. Men jag testade att öppna lite på glänt, och då bubblade det bara typ var 40 sek ...
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 33 gäster

cron