sladdbarn skrev:Flaskbomber undviker jag helst men jag kommer att prova att jäsa i 9 dagar (så att jag kan brygga oftare
)
Bättre att lära sig när det är klart än att sätta en tid. Framför allt eftersom du kan få oönskade smaker om jästen inte jobbat klart. T ex smak av biopopcornsmör (diacetyl).
Vill du snabba upp din Ale jäsning så kan jag rekommendera en stegrande temperaturprofil.
Till de som är mindre erfarna brukar jag rekommendera:
Pitch vid 17°C. (Jäskärl i svalt rum.)
Egen temperaturökning av jästen till krausen.
När jäsningen börjar avta, ställ kärlet i ett varmt rum. När jäsningen avtagit till bubblor var 30:e sekund eller mer sällan, skaka om kärlet en gång morgon och kväll.
Då borde du vara klar efter 9 dagar eller tidigare.
För mer avancerade:
Har du tempkontroll så kör 17°C i 3 dagar,
20°C i 3 dagar och sen 22°C i 3 dagar med skakning.
Det "borde" räcka.