Dekoktionsmäskning
Postat: onsdag 2017-10-11 16:09
Hej,
Sysslar en del med, eller snarare ska syssla en del med historisk bryggning. Har tidugare bryggt mha en sådan megastor koppargryta från en vattenvärmare över öppen eld så klart.
Problemet med kombinationen stor gryta, öppen eld, lynnigt vädet blir ju att det är svårt att hålla jämn temperatur vid mäskningen. Samt att det är inte jättetidsenligt, något som jag också vill sikta på.
Det som hände då idag var att jag snubblade över "Dekoktionsmäskning", det passar ju som hand i handske för mig, jag mäskar i ett stort laggat träkärl och kan värma mäsken i ett betydligt mindre kokkärl, perfekt!
Men då slog det mig, vörtkoket?
I bryggarwiki kan man läsa:
"Dekoktionsmäskning är en gammal traditionell metod som man har gjort i de flesta länder. Anledningen kan vara att man inte hade tillräckligt stora kokkärl att göra stegmäskning i. Man mäskade kanske i en 200 liters trätunna och hade ett 20 eller 30 liters kokkärl att koka upp delmäsken i. Mängden mäsk ökar ju inte heller såsom om man tillsätter infusioner med kokande vatten som i stegmäskning."
Men hur i sjutton gjorde man då med vörtkoket, där behövs ju i alla fall ett stort kokkärl? eller kan man dela upp det?? Varma stenar??
Någon som en ide?
Tack på förhand
Stefan M
Sysslar en del med, eller snarare ska syssla en del med historisk bryggning. Har tidugare bryggt mha en sådan megastor koppargryta från en vattenvärmare över öppen eld så klart.
Problemet med kombinationen stor gryta, öppen eld, lynnigt vädet blir ju att det är svårt att hålla jämn temperatur vid mäskningen. Samt att det är inte jättetidsenligt, något som jag också vill sikta på.
Det som hände då idag var att jag snubblade över "Dekoktionsmäskning", det passar ju som hand i handske för mig, jag mäskar i ett stort laggat träkärl och kan värma mäsken i ett betydligt mindre kokkärl, perfekt!
Men då slog det mig, vörtkoket?
I bryggarwiki kan man läsa:
"Dekoktionsmäskning är en gammal traditionell metod som man har gjort i de flesta länder. Anledningen kan vara att man inte hade tillräckligt stora kokkärl att göra stegmäskning i. Man mäskade kanske i en 200 liters trätunna och hade ett 20 eller 30 liters kokkärl att koka upp delmäsken i. Mängden mäsk ökar ju inte heller såsom om man tillsätter infusioner med kokande vatten som i stegmäskning."
Men hur i sjutton gjorde man då med vörtkoket, där behövs ju i alla fall ett stort kokkärl? eller kan man dela upp det?? Varma stenar??
Någon som en ide?
Tack på förhand
Stefan M