Belgisk öl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Belgisk öl

Inläggav TommyP » torsdag 2017-05-04 20:49

Ska i helgen försöka mig på att brygga en belgisk öl.
Då ska det i kandisocker. Frågan är när och hur? Ska jag koka en sockerlag och ha i det i slutet av koket?
Kan jag ha i det i slutet av koket? Hinner det lösas upp då.
Eller ska jag koka sockerlag och ha i det efter några dagars jäsning.
Tacksam för tips!
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Belgisk öl

Inläggav Drake » torsdag 2017-05-04 21:20

Att säga att man ska brygga en belgisk öl är lite väl luddigt kanske för att du ska få ett vettigt svar. Bättre om du säger vilken typ.
Men generellt så gäller väl att jästen spelar en väldigt stor roll och även om jag fått bra resultat med torrjäst så tycker jag nog att just belgare blir mycket bättre med flytande jäst. Socker är ofta viktigt, dels för att få en torr öl, dels för smakens skull och i en trippel eller blond eller liknande kan du lika gärna använda vanligt strösocker som ljus kandi. I mörkare öl som en dubbel eller dark strong betyder kandisockret mycket för smaken. Och med kandi menar jag inte det som går att köpa i vanliga livsmedelsaffärer utan äkta kandi och inte bara bränt socker. Sök lite på D-90 eller D-180 om du vill få till den äkta belgiska smaken.
En rekommendation är att tillsätta sockret efter någon dags jäsning för att inte jästen ska bli "mätt" i förtid. Men jag har även hällt i jästen direkt i koket och det har också funkat bra. En sak som jag märkt gjort skillnad för utjäsningen är att tillsätta rent syre men det funkar nog ändå även om du inte kommer ner lika lågt.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Belgisk öl

Inläggav Judgecc » torsdag 2017-05-04 22:51

Drake skrev:Men jag har även hällt i jästen direkt i koket och det har också funkat bra..

Nä det har du inte alls.
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Belgisk öl

Inläggav Drake » fredag 2017-05-05 00:37

Hahaha! Sockret för helvete, sockret!!!
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Belgisk öl

Inläggav TommyP » fredag 2017-05-05 06:21

3,20 kg Pilsen Malt 2-Row (Briess) (2,0 EBC) Grain 5 87,0 %
0,07 kg Crystal 300 (330,0 EBC) Grain 6 1,9 %
0,02 kg Chocolate Malt (400,0 EBC) Grain 7 0,5 %
0,02 kg Special B Malt (300,0 EBC) Grain 8 0,5 %
0,37 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 9 10,1 %
8,18 g Magnum [14,30 %] - Boil 60,0 min Hop 10 20,3 IBUs
6,82 g Tettnang [4,50 %] - Boil 20,0 min Hop 11 3,6 IBUs
6,82 g Tettnang [4,50 %] - Boil 10,0 min Hop 12 2,1 IBUs
1,0 pkg Trappist Ale (White Labs #WLP500) [35,49 ml] Yeast 13 -

Så ser receptet ut är någon Chimay klon har jag för mig.
Kandisockret jag fått tag på är mörkt hårt kandisocker.
http://maltmagnus.se/index.php?route=pr ... ption=true
Så det var därför jag undrade om jag skulle fixa någon slags sockerlag på det.
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Belgisk öl

Inläggav TommyP » söndag 2017-05-07 19:10

Missade OG blev 1,072 istället för 1,082 detta var självförvållat (lakade lite för ivrigt).
Fick ut 12 liter istället för beräknade 10. Och den blev mycket ljusare än beräknat.
Om den nu inte mörknar under jäsningen. Men det gör den väl ändå inte?
Varför den blev ljusare har jag inte en aning om......
TommyP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 118
Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33

Re: Belgisk öl

Inläggav KonnichwaToYous » måndag 2017-05-08 09:55

TommyP skrev:Missade OG blev 1,072 istället för 1,082 detta var självförvållat (lakade lite för ivrigt).
Fick ut 12 liter istället för beräknade 10. Och den blev mycket ljusare än beräknat.
Om den nu inte mörknar under jäsningen. Men det gör den väl ändå inte?
Varför den blev ljusare har jag inte en aning om......

Det kan skilja rätt rejält på hur mycket färg man får från olika sorters kandisocker.
KonnichwaToYous
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: söndag 2016-02-14 15:43


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 61 gäster