Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Hebbe » fredag 2017-03-31 10:58
Brukar ni tvätta er jäst? Anänder ni i så fall en separationstratt?
Jag såg det här klippet (
https://www.youtube.com/watch?v=7cSdD6FqXUc ) och tyckte att det verkar vara ett någorlunda smidigt sätt.
Så om någon har provat skulle jag gärna ta del av erfarenheter.
-
Hebbe
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 77
- Blev medlem: tisdag 2015-01-13 14:31
- Ort: Lerum
av Bee » fredag 2017-03-31 11:06
Tvättar inte. Sparar oftast en del av originalkulturen, men annars så sparar jag slurry i en burk med öl ovanför. Häller av ölet och tillsätter en del i nästa förkultur.
Funkar alldeles utmärkt. Tvätta jäst verkar vara färre och färre som gör. Lite som tappa om till sekundär.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Falkens » fredag 2017-03-31 11:50
Bee skrev:Tvätta jäst verkar vara färre och färre som gör.
Kan tänka mig att man gör det om man har en flytande jäst som är lite unik. Flytande jäst är ju lite dyrare än torrjäst (tänker då på US-05 eller S-04).
Personligen så tycker jag det är ganska bökigt
// Jonas
-
Falkens
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 2057
- Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
- Ort: Sollentuna
av Pilsnerkokaren » fredag 2017-03-31 12:45
Nepp.
Sparar hela jästkakan i en burk, när den ska återanvändas häller jag av ölen från burken, skvimpar runt lite och häller 2-3dl slurry i jäskärlet.
Ingen unik jäst men kostnaden blir betydligt lägre och resultatet blir bättre för mig när jag återanvänder jästen.
Istället för 2x89:- fördelat på 28 liter öl (6,35/L öl) blir det 2x89:- fördelat på 400 liter öl (0,44/L öl)
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av J Andersson » fredag 2017-03-31 12:47
Bee skrev:Tvätta jäst verkar vara färre och färre som gör.
Falkens skrev:Kan tänka mig att man gör det om man har en flytande jäst som är lite unik. Flytande jäst är ju lite dyrare än torrjäst (tänker då på US-05 eller S-04).
Personligen så tycker jag det är ganska bökigt
Tror det Bee menade var att man inte behöver tvätta jästen för att återanvända den.
Själv häller jag bara jästkakan i en desinficerad glasburk efter tappning och ställer denna i kylen. Används slurryn inom två veckor brukar jag inte bemöda mig med att sätta en ny förkultur ens och får ändå en snabb start på jäsningen.
-
J Andersson
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 59
- Blev medlem: söndag 2014-08-03 01:20
- Ort: Uppsala
av Bee » fredag 2017-03-31 12:54
J Andersson skrev:Tror det Bee menade var att man inte behöver tvätta jästen för att återanvända den.
Ursäkta, jag missade bollen lite, det är ju en jävligt smidig tratt, då kan man ju avskilja sånt man inte vill ha. Men jag tvättar ju inte jäst.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Hebbe » fredag 2017-03-31 13:20
Jag har inte heller tvättat jästen innan eftersom det verkar bökigt och ökar infektionsrisken lite.
Men eftersom jag bara har tippat vörten rakt ner på jästkakan i samma jäskärl de gånger jag återanvänt jästen så tänkte jag att efter två jäsningar vill jag nog diska jäskärlet.. därmed måste jag ändå ta upp och hantera jästen. Därav min fråga.
Hade en julöl förra året där jag återanvände jästen.. nästa öl smakade kanelbulle (kardemumma). Gott men inte vad jag hade tänkt.
Å andra sidan kanske det inte hade hjälpt att tvätta jästen.
Så om någon har provat att separera som i filmen skriv gärna en rad.
-
Hebbe
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 77
- Blev medlem: tisdag 2015-01-13 14:31
- Ort: Lerum
av tomasharrysson » lördag 2017-04-01 18:19
Vill du testa så har jag en 250 ml tratt du kan få köpa om du är sugen.
-
tomasharrysson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 515
- Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
- Ort: Göteborg
av Hebbe » måndag 2017-04-03 12:43
Jag testar gärna, tack!
Och du är från Götet oxå, ännu bätre!
Skicka ett Pm.
-
Hebbe
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 77
- Blev medlem: tisdag 2015-01-13 14:31
- Ort: Lerum
av bennybrygger » måndag 2017-04-10 23:09
Jag har köpt en på ebay som jag ser fram till att prova.
Har en tid tänkt på att köpa en separationstratt och slog till idag när jag av en slump snubblade över en billig när jag letade provrör för skördad jäst.
Bilder och recension kommer på #bennybrygger när den anlänt.
-
bennybrygger
- Nybryggare
-
- Inlägg: 1
- Blev medlem: måndag 2017-04-10 22:57
av Hebbe » tisdag 2017-04-11 11:43
Ser fram emot att läsa din recension, bennybrygger!
Har du länk till den du köpte?
Köpte själv en tratt på 250ml av tomasharrysson. Vet inte om den är tillräckligt stor men duger nog för ett test.
-
Hebbe
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 77
- Blev medlem: tisdag 2015-01-13 14:31
- Ort: Lerum
av D Ipa » måndag 2017-04-24 19:05
Bee skrev:Tvättar inte. Sparar oftast en del av originalkulturen, men annars så sparar jag slurry i en burk med öl ovanför. Häller av ölet och tillsätter en del i nästa förkultur.
Jag tänkte göra så nu,
Om jag har räknat med att ha en förkultur på ex 2 liter men gör 3 liter, hur räknar jag nästa gång?
-
D Ipa
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 40
- Blev medlem: onsdag 2016-01-20 19:33
- Ort: Uppsala
av Bee » måndag 2017-04-24 19:14
Samma. Jag räknar med att 1l motsvarar en jäst till 20l 1.050
Det finns kalkylator som kan berätta exakt hur mycket det är, men det ligger ungefär där.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av D Ipa » måndag 2017-04-24 19:23
Bee skrev:Samma. Jag räknar med att 1l motsvarar en jäst till 20l 1.050
Det finns kalkylator som kan berätta exakt hur mycket det är, men det ligger ungefär där.
Ok,tack
-
D Ipa
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 40
- Blev medlem: onsdag 2016-01-20 19:33
- Ort: Uppsala
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 39 gäster