Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Rennstam skrev:Ekstedt: Ja, fast 5335 är heterofermentativ, vad jag förstått, vilket väl innebär att den både producerar mjölksyra och co2 (och alkohol), och då borde väl aktivitet i jäsröret vara normalt när den arbetar?
Andreashäggström (och alla): Probimage? Är det något man hittar i hälsokostaffärer? Och i så fall borde jag väl kunna slänga i en sådan nu, om inte 5335-an skulle ta fart? Bra grej att ha i reserv? (om man inte vill använda den från början, såklart).
Nu är det så att i morse så var det helt plötsligt en väldig aktivitet i jäsröret. Så jag tänker att antingen så tog det helt enkelt 3 dygn för 5335-an att komma igång, eller så har jag fått en infektion. Eller?
Andreashaggstrom skrev:Probimage är den enklaste och bästa mjölksyra jag testat. Jag har inte riktigt fått lyckat resultat med kulturer från jästlabben. Då har jag inte surat med malt, så där kan jag inte uttala mig. Många hävdar ju att det är den bästa varianten (om du har möjlighet låta det surna varmt och syrefritt).
Mjölksyra är enligt mina erfarenheter otroligt känslig mot humle. Min rekommendation är att sura utan humle och då har du två alternativ i framtiden:Tillsätta mjölksyra och jäst i jäskärlet och låt bakterierna vara levande hela vägen, men använd inte humle. Du kan så klart torrhumla eller liknande då du hamnat på den pH du vill.
Kör en snabbsurning i kittel och koka efter 1-2 dagar då du nått rätt pH. Då dödar du bakterierna på vägen och kan använda hur mycket humle du vill.
Rennstam skrev:När det gäller Probimage eller Proviva så borde man väl kunna tillsatta dem nu, om man inte är nöjd med ph-sänkningen?
Andreashaggstrom skrev:Probimage är den enklaste och bästa mjölksyra jag testat. Jag har inte riktigt fått lyckat resultat med kulturer från jästlabben. Då har jag inte surat med malt, så där kan jag inte uttala mig. Många hävdar ju att det är den bästa varianten (om du har möjlighet låta det surna varmt och syrefritt).
Mjölksyra är enligt mina erfarenheter otroligt känslig mot humle. Min rekommendation är att sura utan humle och då har du två alternativ i framtiden:Tillsätta mjölksyra och jäst i jäskärlet och låt bakterierna vara levande hela vägen, men använd inte humle. Du kan så klart torrhumla eller liknande då du hamnat på den pH du vill.
Kör en snabbsurning i kittel och koka efter 1-2 dagar då du nått rätt pH. Då dödar du bakterierna på vägen och kan använda hur mycket humle du vill.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 46 gäster