Dubbeljäsning med olika jäst, bu eller bä?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Dubbeljäsning med olika jäst, bu eller bä?

Inläggav Tipo874 » fredag 2017-03-10 16:27

Jag håller just på att brygga Jessica Heidrichs Saison från senaste hembryggaren, och det slog mig att den jästen, Wyeast French Saison 3711, jäser galet lågt och klarar hög alkoholhalt..

Skulle man kunna brygga en vanlig ale, som jäser ut till säg 1,010 och sedan pitcha denna jäst och låta den jäsa ner till 1,000 eller däromkring?

Finns det i så fall nåt intressant som kan komma ut från ett sånt experiment?
Tipo874
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 30
Blev medlem: måndag 2015-10-19 10:15

Re: Dubbeljäsning med olika jäst, bu eller bä?

Inläggav Morgan » fredag 2017-03-10 17:55

Jag gillar idén! Den första jäsningen sägs ju sätta karaktären, då jäser nästa jäst bara ut mer. Testa gärna och återkom med dina erfarenheter!
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
Användarvisningsbild
Morgan
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 487
Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
Ort: Skarpnäck, Stockholm

Re: Dubbeljäsning med olika jäst, bu eller bä?

Inläggav Jonas Johnsson » fredag 2017-03-10 18:01

Nu är jag på något vis inte superinsatt i detta, men rent logiskt så borde det vara mängden jäst som har växt till i jäsningen som avgör smakbidrag. Dvs, om du först jäser från 1.050 till 1.010 med en neutral jäst och sen jäser med en saisonjäst från 1.010 till säg 1.000 så har ju saisonjästen fått föröka sig, och borde ju därför ge en del smakbidrag i det färdiga ölet. Men det är bara min (rimliga?) teori.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Dubbeljäsning med olika jäst, bu eller bä?

Inläggav Bee » lördag 2017-03-11 00:06

Glöm inte problematiken med att tillsätta ny jäst i en redan (nästan) färdigjäst öl.
Se till att sätta en rejäl förkultur och pitcha vid kreusen annars finns risk att den är segstartad eller inte går igång alls.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 68 gäster