Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Tipo874 » fredag 2017-03-10 16:27
Jag håller just på att brygga Jessica Heidrichs Saison från senaste hembryggaren, och det slog mig att den jästen, Wyeast French Saison 3711, jäser galet lågt och klarar hög alkoholhalt..
Skulle man kunna brygga en vanlig ale, som jäser ut till säg 1,010 och sedan pitcha denna jäst och låta den jäsa ner till 1,000 eller däromkring?
Finns det i så fall nåt intressant som kan komma ut från ett sånt experiment?
-
Tipo874
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 30
- Blev medlem: måndag 2015-10-19 10:15
av Morgan » fredag 2017-03-10 17:55
Jag gillar idén! Den första jäsningen sägs ju sätta karaktären, då jäser nästa jäst bara ut mer. Testa gärna och återkom med dina erfarenheter!
Medlem i Ekens Bryggerisällskap och bryggkursledare i SHBF
Läs gärna min blogg: bruggarn.blogspot.se
-
Morgan
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 487
- Blev medlem: torsdag 2013-05-09 16:37
- Ort: Skarpnäck, Stockholm
-
av Jonas Johnsson » fredag 2017-03-10 18:01
Nu är jag på något vis inte superinsatt i detta, men rent logiskt så borde det vara mängden jäst som har växt till i jäsningen som avgör smakbidrag. Dvs, om du först jäser från 1.050 till 1.010 med en neutral jäst och sen jäser med en saisonjäst från 1.010 till säg 1.000 så har ju saisonjästen fått föröka sig, och borde ju därför ge en del smakbidrag i det färdiga ölet. Men det är bara min (rimliga?) teori.
-
Jonas Johnsson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 457
- Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
- Ort: Göteborg
av Bee » lördag 2017-03-11 00:06
Glöm inte problematiken med att tillsätta ny jäst i en redan (nästan) färdigjäst öl.
Se till att sätta en rejäl förkultur och pitcha vid kreusen annars finns risk att den är segstartad eller inte går igång alls.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 68 gäster