Blanda gammal jäst med ny jäst?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Blanda gammal jäst med ny jäst?

Inläggav Rotsac » onsdag 2017-02-22 23:00

Jag har ett rör med jästen "White Labs WLP001 California Ale", tillverkat 6/4 2016. Bäst före: 3 Oktober 2016.

Är det en dålig ide att använda den tillsammans med ett rör med en likadan jäst med "icke utgånget datum", i en E-kolv på en magnetomrörare?

Dvs. "Drar den äldre jästen ned den nyare i fördärvet":-)?
Eller får jag helt enkelt en förkultur som är mindre livskraftig än vad ett rör av" jäst med "icke utgånget datum hade presterat?

Den äldre jästen "vaknar kanske inte till ordentligt" i E-kolven på en magnetomrörare under två dygn?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Blanda gammal jäst med ny jäst?

Inläggav skyking » torsdag 2017-02-23 06:27

Om du inte tror att den gamla jästen är pigg nog så kan man ju fråga sig varför du skall ha den med över huvud taget. Det är ju trots allt så att ett paket skall räcka.

Därmed inte sagt att man inte kan brygga på den äldre jästen, men den kan som sagt ta lite tid på sig att komma igång.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Blanda gammal jäst med ny jäst?

Inläggav Jonas Johnsson » torsdag 2017-02-23 10:01

Varför ska du blanda i ny jäst över huvud taget om du ändå ska göra förkultur kanske man ska fråga sig? Du märker ju om jästen blir aktiv eller inte om du gör förkultur. Och om den startar jäsa så har du ju odlat upp mer livskraftig jäst, då behövs ingen ny. Om den är död, ja då får du använda den nya jästen i stället.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Blanda gammal jäst med ny jäst?

Inläggav niklas_n » torsdag 2017-02-23 10:20

Om du med "mindre livskraftig" menar färre antal celler så är svaret ja. Men att blanda verkar onödigt, gör en mindre förkultur på 1 liter till att börja med. När den är utjäst, kyl och dekantera, stega upp den till lämplig volym.
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 66 gäster

cron