Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av skyking » fredag 2017-02-17 21:24
Jag tänkte brygga pilsner imorgon och funderar lite på mäskningen. Jag har haft ett längre uppehåll i bryggningen och sist jag bryggde pilsner så dekoktionsmäskade jag för att få en proteinrast.
Frågan är nu ifall det är nödvändigt med proteinrast nuförtiden. Den malten jag använder denna gången är Vikings pilsnermalt (
http://www.vikingmalt.com/product/pilsner-malt/)?
Det skulle underlätta en hel del ifall det räcker med försockringsrast eftersom dekoktionsmäskning är lite bökigt. Enda alternativet till dekoktionsmäskning är dubbel infusion med vad det innebär (tjock mäsk vid proteinrasten och tunn vid försockring).
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av ekstedt » fredag 2017-02-17 21:42
Nej, det är inte nödvändigt med en proteinrast. Högst eventuellt kan det vara marginellt fördelaktigt, men lika högst eventuellt kan det vara marginellt ofördelaktigt.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av skogass » fredag 2017-02-17 22:56
Spontant: skippa gå direkt på. Jag tycker att din övriga maltnota också spelar en roll. Är det bara pilsnermalt så skulle jag göra vad jag kunde för att få lite dimension i det.
-
skogass
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 149
- Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56
av skyking » fredag 2017-02-17 23:08
skogass skrev:Spontant: skippa gå direkt på. Jag tycker att din övriga maltnota också spelar en roll. Är det bara pilsnermalt så skulle jag göra vad jag kunde för att få lite dimension i det.
Lite dextrinmalt blir där också (4.2kg pilsnermalt, 150g dextrinmalt)...
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 53 gäster