Westmalle trippel

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Westmalle trippel

Inläggav Judgecc » onsdag 2017-02-15 18:48

Vet inte om d är leffe brune eller blonde som är tvångskolsyrad..
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Westmalle trippel

Inläggav ekstedt » onsdag 2017-02-15 22:20

Judgecc skrev:Vet inte om d är leffe brune eller blonde som är tvångskolsyrad..


Är säker på att det är båda. Synd, för det är en jäst som jag gärna skulle testa.
Senast redigerad av ekstedt torsdag 2017-02-16 10:28, redigerad totalt 2 gånger.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Westmalle trippel

Inläggav Drake » torsdag 2017-02-16 00:17

Men det borde väl gå att odla upp jästen även om den är tvångskolsyrad? Med kolsyra alltså, eller har jag missat något? Eller menar ni att den är jäst med en annan flaskjäst?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Westmalle trippel

Inläggav Judgecc » torsdag 2017-02-16 09:25

Nej den är inte jäst med annan jäst för kolsyra. Visserligen finns det kanske celler nog för att odla upp. Men känns som ölen är centrifugerad och att väldigt lite jäst finns kvar. Jämfört med en flaskjäsning åtminstone.
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Westmalle trippel

Inläggav ekstedt » torsdag 2017-02-16 09:32

De är filtrerade, det är ju ändå Stella-bryggeriet vi pratar om.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Westmalle trippel

Inläggav MikaelCarlsson » torsdag 2017-02-23 08:08

Hej!

Tack alla! En sista fråga. Hur har ni gjort med koktiden? Vad jag förstår kan den påverka både färg och smak något. (Jag har alltid kokat i 60 minuter, bortsett från en misslyckad NEIPA som jag kokade i 90 minuter.)

/ Mikael
MikaelCarlsson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: torsdag 2015-07-16 14:51
Ort: Hammarö - Värmland

Re: Westmalle trippel

Inläggav ekstedt » torsdag 2017-02-23 09:32

MikaelCarlsson skrev:Hej!

Tack alla! En sista fråga. Hur har ni gjort med koktiden? Vad jag förstår kan den påverka både färg och smak något. (Jag har alltid kokat i 60 minuter, bortsett från en misslyckad NEIPA som jag kokade i 90 minuter.)

/ Mikael


Det räcker med 60 minuter.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Westmalle trippel

Inläggav MikaelCarlsson » söndag 2017-03-12 10:51

Hej!

Jag har nu gjort första försöket. I helgen testades den och en i gruppen noterade banantoner. Efter att jag hört det tycker även jag att det finns lite banan, om än väldigt lite.

Vad kan det bero på?

Den har jäst i 17 i 4-5 dagar, sedan i rumstemperatur som är 21-22. Recept enligt Ekstedts/Wienkellers förslag men spalter select och mt hood som humle. Imperial yeast tripel.

En sak till, kan man förvänta sig ett torrare öl vid kolsyrejäsning på flaska?

Passar även på att tacka alla som engagerar sig på forumet och svarar oss lite nyare bryggare. Speciellt tack till er som har mycket erfarenhet och bryggt stilarna tidigare.
MikaelCarlsson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: torsdag 2015-07-16 14:51
Ort: Hammarö - Värmland

Re: Westmalle trippel

Inläggav KonnichwaToYous » söndag 2017-03-12 11:15

Angående bananfrågan, belgiska jäststrängar producerar ofta bananestrar och det är helt i stil så det låter som ett helt normalt smakbidrag från jäsningen.

Angående kolsyrejäsningen, så vitt jag vet blir inte ölet torrare av kolsyrejäsning på flaska, är ditt öl inte torrt nog innan flaskning kommer det inte att bli det efter heller (om det är helt färdigjäst vid flaskning dvs).
KonnichwaToYous
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: söndag 2016-02-14 15:43

Re: Westmalle trippel

Inläggav MikaelCarlsson » onsdag 2017-11-29 14:06

Hej!

Känns som jag är lite dum/klantig, men jag är fortfarande inte nöjd efter 5 försök. Jag tycker den är söt, i alla fall i "början", någon sekund efter man svalt så känns den "torrare". Jag har cirka 1.009 (1.010 vid + 4 grader).

Vad har ni för SG? Vad kan man förvänta sig?

/ Mikael
MikaelCarlsson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: torsdag 2015-07-16 14:51
Ort: Hammarö - Värmland

Re: Westmalle trippel

Inläggav Frithiof » lördag 2018-04-28 20:10

MikaelCarlsson skrev:Vad har ni för SG? Vad kan man förvänta sig?
/ Mikael


Jag vill bumpa denna tråd och denna fråga, då just Westmalle-trippeln har seglat upp som en favorit den senaste tiden. Läste någonstans att FG bör hamna på runt 1.020, vilket ju låter högt, eller? Å andra sidan upplever jag också den som söt, som du skrev i ett tidigare inlägg, Mikael.

Hur har det funkat för dig efter alla tips i denna tråd?
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 60
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

Re: Westmalle trippel

Inläggav ekstedt » söndag 2018-04-29 10:37

En tripel á lá Westmalle ska ligga runt FG 10 och således inte vara särskilt söt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Westmalle trippel

Inläggav Frithiof » söndag 2018-04-29 15:29

ekstedt skrev:En tripel á lá Westmalle ska ligga runt FG 10 och således inte vara särskilt söt.


Okej, där ser man, tack ska du ha. Och nu hittade jag också en hel del intressant på din blogg om just belgisk tripel (som jag fortsättningsvis stavar med ett p).
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 60
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

Re: Westmalle trippel

Inläggav MikaelCarlsson » onsdag 2018-05-02 11:15

Hej!

Lessen för sent svar.

Jag fick cirka 1.008-1.010. Om du ligger på 1.020 så tycker jag det är för högt.

Testa att skapa en förkultur, jag gjorde cirka 1-2 liter för 12 liter vört. Pilsner samt socker, inget annat. Jag har även tillsatt sockret efter att jäsningen gått ett tag. Oklart om detta ger någon effekt dock, är sannolikt bara "bryggarskrock". Mäska gärna från 60 och stega sakta (typ över en halvtimme) upp till 63 och ligg kvar i en timme. Häll i jästen vid 16 grader, ställ in temperaturen på 17. Vänta tills det jäst cirka 50% höj sedan sakta (över antal dagar) till cirka 20 grader.

Jag har använt lite olika jäster, WLP530, wy3787 samt Triple Double från Imperial yeast. Misslyckades fatalt med imperial yeast men jag tror det var mitt fel och inte jästen.

Min tripel har blivit ok, inte superbra. Jag tycker fortfarande min känns lite söt.

/ Mikael
MikaelCarlsson
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: torsdag 2015-07-16 14:51
Ort: Hammarö - Värmland

Re: Westmalle trippel

Inläggav Frithiof » onsdag 2018-05-02 13:32

Tack för svar. Det låter som att du har bättre kontroll över jästemperaturen än vad jag kan få i dagsläget. Men jag tror jag har okej förutsättningar eftersom jag kyler ner utan problem till 16–17 grader och sedan låter hinken stå i källaren som håller 17–18 grader. Därefter i trappan upp till entréplan, och sist i köket. Det får duga tillsvidare.

Och relativt låg mäsktemperatur, ja. Det ska jag komma ihåg.
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 60
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

FöregåendeNästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 80 gäster

cron