Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Frema » onsdag 2017-01-18 14:45
Har bryggt många gånger men denna gången fick ölet en klart grönaktigt ton, inget fel på smaken smakar som det brukar.
Vad kan detta bero på? Tilläggas kan att jag använde egenodlad humle men detta har jag gjort tidigare utan att få den grönaktigta nyansen.
Mvh Fredrik
-
Frema
- Delmäskare
-
- Inlägg: 18
- Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01
av skogass » onsdag 2017-01-18 15:00
Frema skrev:Har bryggt många gånger men denna gången fick ölet en klart grönaktigt ton, inget fel på smaken smakar som det brukar.
Vad kan detta bero på? Tilläggas kan att jag använde egenodlad humle men detta har jag gjort tidigare utan att få den grönaktigta nyansen.
Mvh Fredrik
Haru bild?
-
skogass
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 149
- Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56
av Frema » onsdag 2017-01-18 16:57
Inte för tillfället ska tänka på det om det blir några öl i helgen
Men ser ut som någon hällt en skvätt absint i ölet ser inte osmakligt ut men lite udda
Torrhumlar inte så inget sånt som påverkat, men humlen var väldigt färsk och ganska snabbtorkad.
-
Frema
- Delmäskare
-
- Inlägg: 18
- Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01
av drankefuten » onsdag 2017-01-18 23:25
Bruker du noe kobber i utstyret, for eksempel Motstrømskjøler?
Sent fra min D6503 via Tapatalk
-
drankefuten
- Delmäskare
-
- Inlägg: 14
- Blev medlem: fredag 2016-12-09 14:41
av Frema » torsdag 2017-01-19 16:12
Det var ett bra tips, men nej endast rostfritt och aluminiumgryta.
-
Frema
- Delmäskare
-
- Inlägg: 18
- Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01
av Ceder » fredag 2017-01-20 13:58
Tillägg/förtydligande; det jag tror är alltså att då ölens PH är lägre än 7 så har det tillslut brutit ner den skyddande yta som aluminiumkastruller ofta förses med och/eller att det uppstått galvanisk korrosion.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Ceder
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 403
- Blev medlem: måndag 2013-05-27 20:01
-
av Frema » måndag 2017-01-23 23:05
Har bryggt säkert fem gånger efter denna sats med samma utrustning med helt normalt färgat öl så grytan är nog inte boven, aluminium ska inte vara någon fara som jag förstått det mest vid sura livsmedel man ska passa sig.
Men den ska bytas ut så småningom när en lämplig ersättare hittats
Mvh Fredrik
-
Frema
- Delmäskare
-
- Inlägg: 18
- Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01
av Drake » måndag 2017-01-23 23:17
Frema skrev:Inte för tillfället ska tänka på det om det blir några öl i helgen
Men ser ut som någon hällt en skvätt absint i ölet ser inte osmakligt ut men lite udda
Torrhumlar inte så inget sånt som påverkat, men humlen var väldigt färsk och ganska snabbtorkad.
Kan det inte vara så att en del humle inte var riktigt torkad och att det var den som färgade ölet? Om nu otorkad humle färgar av sig?
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Bee » tisdag 2017-01-24 11:34
Drake skrev:Kan det inte vara så att en del humle inte var riktigt torkad och att det var den som färgade ölet? Om nu otorkad humle färgar av sig?
Färskhumlad öl blir inte grön av humlen. (!)
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Drake » tisdag 2017-01-24 11:55
Självklart inte, det vet jag ju när jag tänker efter.
Så, ett mysterium alltså.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Frema » tisdag 2017-01-24 16:13
Ja ett mysterium
:Trodde säkert någon annan råkat ut för det, har en teori till kan det påverka om humlen var övermogen eller oxiderad kan även varit så att den var något angripen av skadedjur?
-
Frema
- Delmäskare
-
- Inlägg: 18
- Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01
av Bee » tisdag 2017-01-24 16:45
Frema skrev:Ja ett mysterium
:Trodde säkert någon annan råkat ut för det, har en teori till kan det påverka om humlen var övermogen eller oxiderad kan även varit så att den var något angripen av skadedjur?
Nej.
Övermogen humle blir gul/brun.
Oxiderad humle luktar ost.
Skadedjur, de borde man sett.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Kenneth » onsdag 2017-01-25 14:29
Det kan vara något annat än humlet.
Själv har jag märkt att omältat vete kan ge en grön nyans, till exempel wit-bier.
Aluminiumföreningar/oxider är inte gröna, kopparföreningar/oxider kan ge grön färg.
Skulle kunna vara bryggvattnet som (tillfälligt) innehållit mycket kopparföreningar/oxider av någon anledning.
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 913
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
av assistredo » onsdag 2017-01-25 14:46
Ceder skrev: det jag tror är alltså att då ölens PH är lägre än 7 så har det tillslut brutit ner den skyddande yta som aluminiumkastruller ofta förses med och/eller att det uppstått galvanisk korrosion.
Nja "citat:
"Aluminium har ett relativt gott korrosionsmotstånd i neutrala eller svagt sura miljöer beroende på legering. Aluminiumet bildar nämligen en cirka 10 nm tjock passiv oxidfilm som skyddar materialet i miljöer med pH mellan 4 och 9.[21] Utanför detta intervall korroderar aluminium fort. Legeringar uppvisar olika korrosionsmotstånd. Om legeringen innehåller koppar eller järn minskar korrosionsmotståndet. Mangan i legeringen höjer korrosionsmotståndet i sura miljöer medan magnesium höjer korrosionsmotståndet i måttligt alkaliska miljöer. Aluminium klarar av att vara i svavelsyra, nitrat och ättiksyra tack vare att det antingen bildas en passiv oxidfilm eller acetater som isolerar aluminiumet från oxidationsmedlet."
Annars - passa på till den 17 mars
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=221657
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 84 gäster