Grönaktigt öl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Grönaktigt öl

Inläggav Frema » onsdag 2017-01-18 14:45

Har bryggt många gånger men denna gången fick ölet en klart grönaktigt ton, inget fel på smaken smakar som det brukar.

Vad kan detta bero på? Tilläggas kan att jag använde egenodlad humle men detta har jag gjort tidigare utan att få den grönaktigta nyansen.

Mvh Fredrik
Frema
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav skogass » onsdag 2017-01-18 15:00

Frema skrev:Har bryggt många gånger men denna gången fick ölet en klart grönaktigt ton, inget fel på smaken smakar som det brukar.

Vad kan detta bero på? Tilläggas kan att jag använde egenodlad humle men detta har jag gjort tidigare utan att få den grönaktigta nyansen.

Mvh Fredrik

Haru bild?
Användarvisningsbild
skogass
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 149
Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Frema » onsdag 2017-01-18 16:57

Inte för tillfället ska tänka på det om det blir några öl i helgen :D Men ser ut som någon hällt en skvätt absint i ölet ser inte osmakligt ut men lite udda :D

Torrhumlar inte så inget sånt som påverkat, men humlen var väldigt färsk och ganska snabbtorkad.
Frema
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav drankefuten » onsdag 2017-01-18 23:25

Bruker du noe kobber i utstyret, for eksempel Motstrømskjøler?

Sent fra min D6503 via Tapatalk
drankefuten
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: fredag 2016-12-09 14:41

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Frema » torsdag 2017-01-19 16:12

Det var ett bra tips, men nej endast rostfritt och aluminiumgryta.
Frema
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Ceder » fredag 2017-01-20 13:46

Troligen är det grytan, om jag har rätt så kommer problemet kvarstå även vid nästa batch.

Lite mer info här;
https://www.livsmedelsverket.se/livsmed ... aluminium/



Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Ceder
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: måndag 2013-05-27 20:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Ceder » fredag 2017-01-20 13:58

Tillägg/förtydligande; det jag tror är alltså att då ölens PH är lägre än 7 så har det tillslut brutit ner den skyddande yta som aluminiumkastruller ofta förses med och/eller att det uppstått galvanisk korrosion.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Ceder
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: måndag 2013-05-27 20:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Frema » måndag 2017-01-23 23:05

Har bryggt säkert fem gånger efter denna sats med samma utrustning med helt normalt färgat öl så grytan är nog inte boven, aluminium ska inte vara någon fara som jag förstått det mest vid sura livsmedel man ska passa sig.

Men den ska bytas ut så småningom när en lämplig ersättare hittats :D

Mvh Fredrik
Frema
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Drake » måndag 2017-01-23 23:17

Frema skrev:Inte för tillfället ska tänka på det om det blir några öl i helgen :D Men ser ut som någon hällt en skvätt absint i ölet ser inte osmakligt ut men lite udda :D

Torrhumlar inte så inget sånt som påverkat, men humlen var väldigt färsk och ganska snabbtorkad.


Kan det inte vara så att en del humle inte var riktigt torkad och att det var den som färgade ölet? Om nu otorkad humle färgar av sig?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Bee » tisdag 2017-01-24 11:34

Drake skrev:Kan det inte vara så att en del humle inte var riktigt torkad och att det var den som färgade ölet? Om nu otorkad humle färgar av sig?

Färskhumlad öl blir inte grön av humlen. (!)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Drake » tisdag 2017-01-24 11:55

Självklart inte, det vet jag ju när jag tänker efter. :oops:
Så, ett mysterium alltså.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Frema » tisdag 2017-01-24 16:13

Ja ett mysterium :D :Trodde säkert någon annan råkat ut för det, har en teori till kan det påverka om humlen var övermogen eller oxiderad kan även varit så att den var något angripen av skadedjur?
Frema
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: onsdag 2015-11-11 14:01

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Bee » tisdag 2017-01-24 16:45

Frema skrev:Ja ett mysterium :D :Trodde säkert någon annan råkat ut för det, har en teori till kan det påverka om humlen var övermogen eller oxiderad kan även varit så att den var något angripen av skadedjur?

Nej.
Övermogen humle blir gul/brun.
Oxiderad humle luktar ost.
Skadedjur, de borde man sett.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Grönaktigt öl

Inläggav Kenneth » onsdag 2017-01-25 14:29

Det kan vara något annat än humlet.
Själv har jag märkt att omältat vete kan ge en grön nyans, till exempel wit-bier.

Aluminiumföreningar/oxider är inte gröna, kopparföreningar/oxider kan ge grön färg.
Skulle kunna vara bryggvattnet som (tillfälligt) innehållit mycket kopparföreningar/oxider av någon anledning.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 913
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Grönaktigt öl

Inläggav assistredo » onsdag 2017-01-25 14:46

Ceder skrev: det jag tror är alltså att då ölens PH är lägre än 7 så har det tillslut brutit ner den skyddande yta som aluminiumkastruller ofta förses med och/eller att det uppstått galvanisk korrosion.

Nja "citat:
"Aluminium har ett relativt gott korrosionsmotstånd i neutrala eller svagt sura miljöer beroende på legering. Aluminiumet bildar nämligen en cirka 10 nm tjock passiv oxidfilm som skyddar materialet i miljöer med pH mellan 4 och 9.[21] Utanför detta intervall korroderar aluminium fort. Legeringar uppvisar olika korrosionsmotstånd. Om legeringen innehåller koppar eller järn minskar korrosionsmotståndet. Mangan i legeringen höjer korrosionsmotståndet i sura miljöer medan magnesium höjer korrosionsmotståndet i måttligt alkaliska miljöer. Aluminium klarar av att vara i svavelsyra, nitrat och ättiksyra tack vare att det antingen bildas en passiv oxidfilm eller acetater som isolerar aluminiumet från oxidationsmedlet."

Annars - passa på till den 17 mars :)
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=221657
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 84 gäster

cron