Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av skyking » tisdag 2017-01-17 09:01
Jag har en liten fundering för att spara/snåla på starsan, PBW och CO2.
Förutsättningen är att jag jäser på PET carboy och när jäsningen avtar så tappar jag upp direkt på fat för kolsyrejäsning. Redan där snålar jag med CO2 eftersom jag kolsyrejäser på fat. Vid primärjäsningen använder jag blowoff-slang.
Min tanke är att sköta all rengöring och sanitering under bryggdagen. Jag tänkte att man när man ändå håller på ser till och saniterar fatet också så jag slipper göra det när jag skall tappa upp det.
Frågan är lite om det är något problem med att göra detta en (kanske flera) veckor före man skall tappa upp det på fat?
En tanke är också att under jäsningen tar tillvara på koldioxiden för att evakuera syre ur fatet (för att snåla lite på CO2n). Kan det tänkas funka eller läcker ett otrycksatt fat för mycket för att det skall funka? Eventuellt får man i så fall primärjäsa på fat också (vilket dock isf kräver ett par extra fat).
En ytterligare tanke är att koppla häverten redan då. På så sätt skulle upptappningen bara kräva att man lyfter upp jäskärlet på ett bord och startar häverten (antingen genom att suga i fatsidan eller trycka i jäskärlet).
På det här sättet tänker jag mig att man även kan snåla på både PBW och starsan eftersom jag tänker mig att man kan använda samma lösning för att rengöra och sanitera flera kärl, gäller i synnerhet starsanen. När man starsannat jäskärlet så tömmer man starsanlösningen ner i fatet och saniterar det. Snåla med PBW kan bli lite knivigare eftersom man väl skall rengöra jäskärlet precis efter tappning - det kräver att man i princip brygger back-to-back.
I sammanhanget kanske man kan fråga hur stor åtgång av starsan och PBW folk har per batch totalt? Dvs hur mycket används för att rengöra all utrustning (kokkärl, mäskkärl, jäskärl, fat/flaskor och diverse annat smått och gott) samt sanitera det som behövs.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av skogass » tisdag 2017-01-17 10:08
Tyvärr är hembryggning en riktig material sport. [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]
Hur mycket (i rena pengar) kommer du spara på detta?
Är det inte enklare att äta lite extra nudlar och slippa oroa sig om det gick bra eller inte. Lacto infection kan vara en mardröm att hitta och bli av med.
-
skogass
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 149
- Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56
av Bee » tisdag 2017-01-17 12:33
Haha, jag fick en idé! Något du kan prova är att:
Rengöra och desinficera jäskärlet och fatet innan jäsning. Lämna starsan i fatet.
Montera en ölkoppling med lång slang som blow-off till jäshinken, (ölslang passar i gummibussningen lika bra som jäsrör). Kan tänka mig att slangen måste vara åtminstone 3 m då den är rätt styv.
Ställ fatets säkerhetsventil i öppet läge och låt det jäsa. Stigröret och starsan agerar vattenlås.
När jäsningen är klar skakar du fatet och häller ur starsan.
Ställ jäshinken högre och tryck ner ölslangen (desinficerad) ner genom bussningen till rätt nivå.
Montera en gaskoppling med slang på fatet och stäng säkerhetsventilen.
Starta häverten genom att suga i gaskopplingen.
När häverten startat öppnar du säkerhetsventilen och kopplar bort gaskopplingen.
Håll koll på fyllningen....
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av skogass » torsdag 2017-01-19 15:16
Bee skrev:Haha, jag fick en idé! Något du kan prova är att:
Rengöra och desinficera jäskärlet och fatet innan jäsning. Lämna starsan i fatet.
Montera en ölkoppling med lång slang som blow-off till jäshinken, (ölslang passar i gummibussningen lika bra som jäsrör). Kan tänka mig att slangen måste vara åtminstone 3 m då den är rätt styv.
Ställ fatets säkerhetsventil i öppet läge och låt det jäsa. Stigröret och starsan agerar vattenlås.
När jäsningen är klar skakar du fatet och häller ur starsan.
Ställ jäshinken högre och tryck ner ölslangen (desinficerad) ner genom bussningen till rätt nivå.
Montera en gaskoppling med slang på fatet och stäng säkerhetsventilen.
Starta häverten genom att suga i gaskopplingen.
När häverten startat öppnar du säkerhetsventilen och kopplar bort gaskopplingen.
Håll koll på fyllningen....
Det lät jobbit varför inte jäsa direkt i fatet.
Koppla på en sådan här pryl som tar från toppen
http://shop.humle.se/utrustning/fattapp ... ght-systemKoppla gaskopplingen som en blow off.
Sen är det bara trycka på co2.
-
skogass
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 149
- Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56
av niklas_n » torsdag 2017-01-19 15:27
Det känns spontant som att det finnas annat att spara på än diskmedel och starsan eller? Jästtvätt skulle jag nog säga är en betydligt större besparing.
För mig går det åt 2msk natriumperkarbonat ber bryggning som kostar 59kr/kg, starsan är kanske en liknande mängd, total kostnad är väl 6-7kr.
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av Bee » torsdag 2017-01-19 15:33
Ja, så kan man göra men jag vet inte om jag tycker det låter så mycket lättare.
Min instruktion är ju inte direkt avancerad. Det är knappt mer arbete än vad man gör normalt.
Jäsa en 19l sats i ett 19l fat, njae jag vet inte det ja.. Dels pga utrymme ovan vörten, men det blir också mer rengöring av fatet mellan gångerna. Kreusenrand i fatet, möjligt att rester av druv och humle i fatet under hela förbrukningstiden, jäst i gasposten och kopplingar. Det kommer ju att spruta ut jäst ur gaskopplingen under jäsningen. Iofs bra för top-crop.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av skogass » torsdag 2017-01-19 21:11
Ja det kan juuu vara rekommenderat att ha betydligt mindre i fatet än 19 liter då är det lite för fullt.
Om det ska sparas så kan man köpa i bulk istället typ 22kg pbw istället för 450g då får man ju ner priset per gram lite
-
skogass
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 149
- Blev medlem: lördag 2015-01-10 13:56
av skyking » fredag 2017-01-20 23:49
Med detta förväntar jag mig att kunna spara hela 15kr/brygd på starsan;)
Det är väl inte ekonomin som är främsta drivkraften just när det gäller saniteringen av fatet i samband med bryggningen. Det jag tänker mig är att jag skulle kunna få en smidigare upptappning så här (sen är frågan ifall det är värt besväret). Upplägget jag tänkt mig är att monterar en hävertkäpp i jäskärlet och har en slang med T-koppling från hävertkäppen och toppen av jäskärlet till fatet (funkar under jäsningen som blowoff-slang), vid omtappning så öppnar man säkerhetsventilen på fatet och lossar slangen på toppen av jäskärlet och suger för att starta häverten. Sen stänger man helt enkelt den slangändan med en klämma (efter man har tappat upp ett prov. Eftersom man inte tappar genom den ändan man startar häverten med och dessutom stryper den slangen så tycker jag inte man behöver oroa sig för att man suger igång häverten med munnen.
Eventuellt kan man skydda sig mot överfyllning av fatet genom att istf att öppna säkerhetsventilen koppla slang på gas-kopplingen på fatet. När ölet kommer upp till stigröret för gasen bör ölen komma ut genom slangen istf att fylla upp över stigröret.
För att jästtvätt skall vara en besparing så kräver det väl att man förväntar sig att man skall använda samma jäst en gång till? Inom rimlig framtid. Det förväntar jag mig inte.
Är natriumperkarbonat (är inte det PBW?) verkligen så effektivt att du kan rengöra bryggkärl, mäskkärl, jäskärl och fat och diverse annat med endast två matskedar? Det låter lågt doserat. I synnerhet om man inte tvättar dem vid samma tillfälle så att man kan använda samma vatten till flera kärl. Jag hade för mig att rekommenderad dosering för PBW var 10g/L vilket blir bra mycket mer än 2msk. Förvisso kan jag ju rengöra endel genom att skrubba, men vissa saker som en PET-carboy, och även corneliusfat är lite knepiga att skrubba (för att inte tala om slangar, diverse detaljer och annat). Ibland vill man att rengöringsmedlet i stort gör jobbet på egen hand...
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av fredrik.stahl » måndag 2017-01-23 19:21
Varför krånglar ni till det? Starsan är aktivt så länge pH är under 3 om jag minns rätt. Så spara lösningen i en hink och använd igen. Byt ut med jämna mellanrum - det går åt så lite koncentrat. PBW håller sig sämre, å andra sidan märks det tydligt när det inte verkar längre och då gör man en ny lösning. Men visst, det är smart att desinficera flera fat eller flaskor samtidigt så slipper man ett moment på tappdagen.
-
fredrik.stahl
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 652
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Frösön
av niklas_n » måndag 2017-01-23 19:32
skyking skrev:
Är natriumperkarbonat (är inte det PBW?) verkligen så effektivt att du kan rengöra bryggkärl, mäskkärl, jäskärl och fat och diverse annat med endast två matskedar? Det låter lågt doserat. I synnerhet om man inte tvättar dem vid samma tillfälle så att man kan använda samma vatten till flera kärl. Jag hade för mig att rekommenderad dosering för PBW var 10g/L vilket blir bra mycket mer än 2msk. Förvisso kan jag ju rengöra endel genom att skrubba, men vissa saker som en PET-carboy, och även corneliusfat är lite knepiga att skrubba (för att inte tala om slangar, diverse detaljer och annat). Ibland vill man att rengöringsmedlet i stort gör jobbet på egen hand...
PBW innehåller natriumperkarbonat, och lite annat som skyddar vissa metaller. Nej 10gr/l vet jag inte vad du fått ifrån. 2 msk per 10l vatten, det räcker gott (det säger humlegården med). Jag har en BM som det får snurra i nån halvtimme i 65-70° funkar perfekt varje gång och i regel räcker det att torka av elementen med en disktrasa för att få bort smutsen. När jag diskar fat brukar jag koka upp 5l vatten, hälla i 2 msk natriumperkarbonat och skaka ur i nån minut, hälla i nästa fat och repetera. Jag brukar diska 2-3 fat inför varje tappning. Starsan gör jag likadant med bara desinficera ett i taget och sedan tappa över till nästa. Det blir en kostnad på 3,5kr/60l öl för rengöringsmedel och typ samma för starsan.
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av Drake » måndag 2017-01-23 19:45
Jag brukar blanda till några deciliter Starsan i en blomspruta, det räcker till både fat och jäskärl och dessutom blir det lite över till att duscha kranarna när man varit och nallat. Blir inte många ören per batch. PBW brukar jag blanda en matsked till 5 liter vatten som räcker för att rengöra både fat, kokkärl och jäshink oftast, det blir inte heller många ören. Så jag förstår inte riktigt diskussionen? För man behöver väl inte FYLLA fat och hinkar med medlen??
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av skyking » måndag 2017-01-23 19:47
niklas_n skrev:
PBW innehåller natriumperkarbonat, och lite annat som skyddar vissa metaller. Nej 10gr/l vet jag inte vad du fått ifrån. 2 msk per 10l vatten, det räcker gott (det säger humlegården med). Jag har en BM som det får snurra i nån halvtimme i 65-70° funkar perfekt varje gång och i regel räcker det att torka av elementen med en disktrasa för att få bort smutsen. När jag diskar fat brukar jag koka upp 5l vatten, hälla i 2 msk natriumperkarbonat och skaka ur i nån minut, hälla i nästa fat och repetera. Jag brukar diska 2-3 fat inför varje tappning. Starsan gör jag likadant med bara desinficera ett i taget och sedan tappa över till nästa. Det blir en kostnad på 3,5kr/60l öl för rengöringsmedel och typ samma för starsan.
Från MM:
"Dosering: 7-14g per liter varmt vatten. Skrubba eller låt utrustningen ligga i badet i ca 30 min. Längre tid än 3 timmar kan skada din utrustning."
Poängen var lite att om man inte återanvänder lösningen så går det ju 30L till bryggkärl, 30L till mäskkärl, 20L till jäskärl och 20L till fat. Det blir alltså 100L lösning och då räcker inte 2msk längre för en sats. Din lösning att tvätta flera fat åt gången är ju en variation, men den innebär ju att man har ett överskott av fat (ie tomma fat).
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av skyking » måndag 2017-01-23 19:55
Drake skrev:Jag brukar blanda till några deciliter Starsan i en blomspruta, det räcker till både fat och jäskärl och dessutom blir det lite över till att duscha kranarna när man varit och nallat. Blir inte många ören per batch. PBW brukar jag blanda en matsked till 5 liter vatten som räcker för att rengöra både fat, kokkärl och jäshink oftast, det blir inte heller många ören. Så jag förstår inte riktigt diskussionen? För man behöver väl inte FYLLA fat och hinkar med medlen??
Kanske jag gör fel, men om man inte fyller iaf brygg- och lakkärl så blir det lite svårt att få någon vettig kontakttid. För fat och jäskärl kan man ju halvfylla dem och helt enkelt vända dem upp-och-ner för att få kontakt med andra halvan av kärlet, För kok- och lakkärl funkar inte den tekniken så bra eftersom lösningen då bara rinner ur;)
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av niklas_n » måndag 2017-01-23 20:33
skyking skrev:Från MM:
"Dosering: 7-14g per liter varmt vatten. Skrubba eller låt utrustningen ligga i badet i ca 30 min. Längre tid än 3 timmar kan skada din utrustning."
Poängen var lite att om man inte återanvänder lösningen så går det ju 30L till bryggkärl, 30L till mäskkärl, 20L till jäskärl och 20L till fat. Det blir alltså 100L lösning och då räcker inte 2msk längre för en sats. Din lösning att tvätta flera fat åt gången är ju en variation, men den innebär ju att man har ett överskott av fat (ie tomma fat).
Då har MM och humle ganska olika dosering. 14gr per liter låter helt barockt, så mycket hoppas jag ingen använder. Sen vet jag inte varför man ska fylla allt till bredden? Det blir ju inte renare för det?
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av skyking » måndag 2017-01-23 21:42
niklas_n skrev:Då har MM och humle ganska olika dosering. 14gr per liter låter helt barockt, så mycket hoppas jag ingen använder. Sen vet jag inte varför man ska fylla allt till bredden? Det blir ju inte renare för det?
Nej, det är inte för att det skall bli renare man fyller upp utan för att det är mer som skall bli rent. Om du bara fyller halvägs upp så är det ju bara halva kärlet som får kontakttid med lösningen så att säga.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 47 gäster