Re: Hur korrigera refraktometervärde avläst vid fel temperat
Postat: måndag 2017-01-23 22:18
Min erfarenhet är att relationen mellan refraktometerns värde och specifik vikt är receptberoende. Dvs om jag gör samma recept en gång till blir det lika. Men inte om jag jämför t.ex. en lager och en stout. Exakt vilka variabler som påverkar vet jag inte.
Många av formlerna på webben är rätt suspekta och baseras på invertering av en empirisk formel för att uppskatta alkoholhalt utifrån SG och Brix. Det är inte alls tillförlitligt.
Det är vettigare att göra en helt ny regression till data. Sök på Sean Terrill så borde ni få upp hans formel som är framtagen på det viset. Men som sagt, det verkar som om fler variabler än Brix och OG behövs för att få en bra bestämning av SG.
Många av formlerna på webben är rätt suspekta och baseras på invertering av en empirisk formel för att uppskatta alkoholhalt utifrån SG och Brix. Det är inte alls tillförlitligt.
Det är vettigare att göra en helt ny regression till data. Sök på Sean Terrill så borde ni få upp hans formel som är framtagen på det viset. Men som sagt, det verkar som om fler variabler än Brix och OG behövs för att få en bra bestämning av SG.