Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Julius Langweiler » tisdag 2019-04-16 09:49
Hej
Finns det ngn tumregel hur länge man kan spara en tvättad jäst i kylen?
Hittar en del info som säger ca 2 veckor, därefter bör man undvika att pitcha direkt.
I mitt fall tänkte jag väcka den vid liv via en förkultur efter ca en månad från skörd.
Eller är det bara ett göra en förkultur, vaknar den till liv så är det bara att köra, oavsett om den stått i kylen i 1 - 2 månader?
/J
-
Julius Langweiler
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 43
- Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03
av Djonk » tisdag 2019-04-16 09:54
Har använt ett halvår gammal jäst utan problem, men gör förkultur och lukta/smaka att den verkar OK
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Djonk » tisdag 2019-04-16 09:56
Det var förresten otvättad jäst, tycker att det är ett bökigt extra steg att tvätta.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Julius Langweiler » måndag 2019-06-24 08:48
Hej
Ungefär hur mycket slurry behövs till 20 liter vört med OG 1050?
Jästen är återanvänd och legat sparad i ca 2 veckor.
Planerat att ha en förkultur på ca 1 liter, eller skall man gå på 2 liter?
//J
-
Julius Langweiler
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 43
- Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03
av Djonk » måndag 2019-06-24 10:57
Du kommer undan utan förkultur om du har i slurry från en hel jästkaka (när den är såpass färsk)
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Julius Langweiler » måndag 2019-06-24 11:32
Mitt dilemma är att jag hällde på 1 liter vört för att hålla jästen vid liv men kärlet visade sig vara i minsta laget. Gissar 1/3-del, eller kanske mer, av jästen pös över när jäsningen startade efter några timmar.
Jästkakan har sitt utsprung i 2 paket WLP838 + förkultur och nu kanske 50-70% återstår.
-
Julius Langweiler
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 43
- Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03
av Djonk » måndag 2019-06-24 20:13
Lika bra att göra en stor förkultur då. Nästa gång du sparar - det behövs ingen ny vört i första taget, bättre att vänta och göra en förkultur om den har vilat några månader.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Rennstam » söndag 2022-09-11 11:07
Plockar upp denna tråd igen.
Är det någon som har erfarenhet av att spara jästen från en bryggning med torrjäst. Som pilsnerkokaren indikerade i början av tråden borde det väl gå lika bra?
Jag brygger för närvarande med Saflager 34/70 (första gången med torrjäst på evigheter förresten och jag slås av hur pigg den verkar vara) och funderar på att spara den.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Djonk » söndag 2022-09-11 12:53
Jag sparar alltid jästen för att kunna återanvända. I min erfarenhet går det minst lika bra med jästkaka från en bryggning med torrjäst. Den största faktorn är hur länge man väntar innan återanvändning, efter ett par veckor till ett par månader är det klokt att göra en förkultur oavsett ursprung.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Skogstorpsbryggarn » söndag 2022-09-11 15:58
Jag återanvänder också w-34/70 i runt 4-6 generationer, funkar utmärkt för min del.
-
Skogstorpsbryggarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 135
- Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
- Ort: Eskilstuna
av Rennstam » söndag 2022-09-11 22:45
Tack. Låter ju rimligt.
På tal om 34/70-jästen så puttrar den på som värsta alejästen. Har tidigare använt wlp830 som väl är samma stam men den har inte varit lika livlig.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Julius Langweiler » tisdag 2022-09-27 11:35
Hej,
Bruka återanvända jästen med hyggligt resultat enligt min ringa mening. Jäsningen drar igång snabbt och och lagerölen jäser ut på drygt en vecka i 8c.
Jag har i regel börjat med pilsner på OG 1048 för att successivt stegat upp till OG 1055. Normalt 4 generation innan jag dumpar jästen.
Hur känsligt är det att återanvända en jäst från OG 1055 till säg OG 1050? Tvärtom så att säga.
Har läst att detta kan ge felsmaker men har som sagt aldrig provat.
hilsen/J
-
Julius Langweiler
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 43
- Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03
av ekstedt » tisdag 2022-09-27 14:18
Julius Langweiler skrev:Hej,
Bruka återanvända jästen med hyggligt resultat enligt min ringa mening. Jäsningen drar igång snabbt och och lagerölen jäser ut på drygt en vecka i 8c.
Jag har i regel börjat med pilsner på OG 1048 för att successivt stegat upp till OG 1055. Normalt 4 generation innan jag dumpar jästen.
Hur känsligt är det att återanvända en jäst från OG 1055 till säg OG 1050? Tvärtom så att säga.
Har läst att detta kan ge felsmaker men har som sagt aldrig provat.
hilsen/J
Det som kan vara problematiskt är att återanvända jäst från en jäsning av ett riktigt stark öl, då den jästen har utsatts för extra mycket stress.
Går att fixa med en bra förkultur.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2935
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Julius Langweiler » tisdag 2022-09-27 16:22
Hej
Stort tack för ditt svar
2 liter förkultur får det bli.
/J
-
Julius Langweiler
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 43
- Blev medlem: söndag 2016-12-18 13:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 20 gäster