ÄGJocke skrev:Stort tack alla som svarat! Det har hjälpt oss mycket!
Vi kommer tappa inom de närmaste dagarna, så det blir nog inte så mycket längre än de tre veckor det står i receptet och vi hinner förhoppningsvis testa den innan jul i alla fall... Även om större delen blir efter jul
När är julen slut? Är det till trettondagen? Eller är det till tjugondag Knut? Eller är det tills julölen är uppdrucken? Därom tvista de lärde...
Följdfråga:
Hur ser/vet man lättast att jäsningen är klar?
Finns lite olika taktik angående det med sina för och nackdelar:
1) Gör hydrometerläsning med ett par dagars mellanrum. Har de inte ändrats så har aktiviteten upphört och det kan antas vara utjäst. Nackdel: om inte hydrometerprov tas rätt kan ölet utsättas för syre, dessutom finns det en infektionsrisk vid provtagningen.
2) Kolla hur mycket det bubblar i jäsröret. När bubblorna bara kommer någon gång per minut har aktiviteten i stort sett avtagit. Nackdel: om CO2 kan smita ut någon annanstans pga otätt lock så kan jäsning pågå för fullt utan att det syns i jäsröret (det finns även endel andra fenomen som gör att jäsrörsaktiviteten inte helt stämmer med jäsaktiviteten).
3) Kolla om jästskummet har lagt sig. Nackdel: vissa jäststammar beter sig olika och lägger sig på ytan i form av ett skum.
4) Anta att det är utjäst efter en viss tid: Nackdel: tiden är beroende på både jäststam och jästemperatur.
5) Ta hydrometerprov och kolla om det jäst ut så mycket man förväntat sig. Nackdel: ibland jäser det ut mer och ibland mindre, beroende på jäststam, temperatur, recept osv.