ecmik skrev:Ja, men brygger man med extra mycket Trub loss inskrivet i BS så "bakar man ju in" differensen om jag inte tänker helt fel.. Då behöver man ju inte ta hänsyn till hur mycket humlen suger upp, right?
Jag menar att om man vill vara petig kanske så är det som försvinner i humlet beroende på hur mycket humle man har. Jag har läst en siffra på en faktor 14-15 för humleförluster, dvs för varje kg humle så sugs 14L vört upp (låter mycket iofs tycker jag). Det gör att det kan slå endel beroende på hur mycket humle man använder.
[qoute="ekstedt"]
För mig illustrerar detta BS fantastiska förmåga att krångla till det. Utbyte (inte effektivitet) borde avse hur mycket extrakt man lyckas extrahera från malten gentemot ett teoretiskt maxvärde. Det är detta som styr hur man når rätt OG. Ovanpå det kan man sedan lägga till lite lull-ull med förluster till humle, druv och jäst.
[/quote]
Det beror ju på hur man ser på det. Man kan ju alltid styra in på rätt OG genom att anpassa volymen också. Det är ju först när man vill pricka både volym och OG som man behöver bli lite mer nogrann i beräkningarna. T.ex. jag tappar på fat och då vill jag gärna hamna ganska precis på 19L i slutändan - jag tycker varken om att bli sittandes med massa liter öl som jag inte vet var jag skall göra av och heller tycker jag inte om illa fyllda fat.
Tillägg: för mig är nog att pricka volymen viktigare vilket gjorde att jag hamnade lågt på OG't, jag tvivlar på att BS skulle kunnat rädda mig - de har väl inte någon siffra där man kan fylla i hur mycket man klantar sig och spiller ut sötvört på golvet