Sida 1 av 1

Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och granskott

InläggPostat: tisdag 2016-05-31 09:56
av Torparbrygd
Nu har jag bryggt 3 vårbrygder med årets primörer, Björksav och nässlor, Rabarber och kanel samt ett Granskottsöl

Granskottsöl (250 gram)
4,5 kg Pilsnermalt
0,5 kg Karamellmalt
0,2 kg Mörk vetemalt
Citra
250 gram granskott 10 min i koket

Kommentar: Mycket gott öl, funderar på att tillsätta granskotten redan i starten av koket för att få mer smak av dem. Rekommenderar att frysa dem innan användning för att få en syrligare smak. Jämför och se vilken skillnad mellan fryst och färska skott.

Björksav och nässlor (30 liter och 300 gram)
3 kg Pale Ale
1 kg Munchener malt
Nelson Sauvin
300 gram nyplockade nässlor till kokets början

Kommentar: Björksaven blir bara kuriosa till ölen men nässlorna ger klart "grönt" inslag i brygden.

Rabarber och kanel (2 kg, 3 stänger)
3 kg Ljus maltextrakt
0,5 kg torr vetmaltextrakt
Waimea
2 kg rabarber förkokades och fick kallna, tillsatte kalciumkarbonat för att få bort oxalsyra

Kommentar: Som vanligt är man rädd att vissa smaker ska ta överhand vilket gör att man i rädslan fegar ur och använder för lite av dem. Bra sätt att använda maltextrakt då det ger ölen lite mer sötma. Annars kan man i ett sånt här öl klart använda högre mäsktemperaturer. Bra att använda kalciumkarbonat för att få bort oxalsyran som lägger sig på botten av karet. Klart smaskigt både rabarbern och kanelen gifter sig gott med den svagare sötman som finns här.

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: tisdag 2016-05-31 10:08
av Morgan
Kul med experiment!

Gällande granskotten så är det inte alls säkert att du får mer smak av dem om du kokar dem längre. Risken när att du istället får mindre smak. Om smaken var god och jag skulle göra om det och ville ha mer smak hade jag istället ökat mängden vid samma tidpunkt för tillsättningen.

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: tisdag 2016-05-31 10:24
av Torparbrygd
Mycket kul med experiment - indeed

"Brygg ditt eget öl" av Greg Hughes (mycket fel översatt i boken) menar att granskotten ska kokas i 60 minuter
"Ölbryggarboken : brygg ditt eget öl hemma" av Peter M. Eronson anser att granskott aldrig ska koka mer än 10 minuter

Eftersom det finns skott att plocka ska jag nog testa en lite 10 liters med kok i 60 minuter för att se vad som händer.

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: tisdag 2016-05-31 17:30
av pettersson80
Roligt experiment.
Jag har bryggt öl med björksav och svartvinbärsblad.
Det kan jag stark rekommendera.
//Håkan

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: onsdag 2016-06-01 14:24
av Torparbrygd
Har länge tänkt på svarta vinbär i en stout. Tackar för gott tips om vinbärsblad. Undrar hur du använde dem, i koket?

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: onsdag 2016-06-01 18:01
av pettersson80
Torparbrygd skrev:Har länge tänkt på svarta vinbär i en stout. Tackar för gott tips om vinbärsblad. Undrar hur du använde dem, i koket?

Jag har använt svartvinbärsblad flerav gånger.
Koket 100g vid 15 och 5 min (23L)
Har även "torr bladat" med förvällda blad.


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: lördag 2016-06-04 19:37
av Torparbrygd
Utan tvekan kommer grannarna att få besök av den lille bladlusen. 100 gram är väl ganska mycket och då får jag belasta grannsämjan.

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: lördag 2016-06-04 20:17
av pettersson80
Torparbrygd skrev:Utan tvekan kommer grannarna att få besök av den lille bladlusen. 100 gram är väl ganska mycket och då får jag belasta grannsämjan.

Det är värt det!


Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och granskott

InläggPostat: söndag 2016-06-05 10:07
av MadManMacho
Jag fick ett infall under gårdagens kok jag och luffade ut till rabarberståndet. Bild


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: måndag 2016-06-06 11:10
av Limbie
Har ett bra bestånd av rosa isop som är tänkt att prova i en pale ale/ipa. Någon som provat denna ört i ölbryggning?

Isop som krydda

InläggPostat: tisdag 2016-06-07 13:46
av Torparbrygd
Isop är en bra örtkrydda men måste användas med måtta då den är otroligt stark. Den används som medicinalväxt så kolla in det först och vad den använts till.

"Isop innehåller eteriska oljor, bitterämnen som pinen och limonen, flavonoidglykosiden hesperidin samt garvsyra. Dessa ämnen ger isop en allmänt gasdrivande, sammandragande, svettminskande och svagt diuretisk verkan. Den används som infusion främst vid hosta, kikhosta, astma och bronkit. Den är också välgörande vid inflammation i urinvägarna, njurar och gallblåsa. Den stimulerar aptiten och matsmältningsvätskorna. Starka doser, särskilt av den destillerade eteriska oljan enbart, orsakar muskelkramper. Det räcker med några få isopblad för att feta maträtter ska bli lättsmälta."

Så läste jag på internet (sanningsforumet)

Ser fram emot att höra hur det gick

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: torsdag 2017-01-12 12:05
av Torparbrygd
Tänkte att jag skulle skriva lite om resultatet av detta

Björk och nässlor
Jora, riktigt kul men björksaven blev väl mest som kuriosa men nässlorna gav en mycket syrlig och grön karaktär till ölet.

Granskott
Frös granskotten och det gjorde kanske susen. Smakar riktigt som att bita i ett granskott på våren. Smaken framträder verkligen och ger en grönare smak till ölen. Ska inte använda speciellt mycket humle.

Rabarber
Ett mycket omtyckt öl bland de damer som jag bjudit. Den hade den sötare karaktären på öl eftersom den var gjord enbart med maltextrakt. Hade också i lite kanel men den smaken försvann helt efter endast ett kort tag. Men kul försök och som sagt så blir ni mycket populära hos damerna.

Re: Vårens ölprimörer. Björksav, nässlor, rabarber och grans

InläggPostat: torsdag 2017-01-12 14:31
av Hugo
Mycket intressant att få en uppföljning!
Granskott är jag sugen på att prova. Jag såg ett recept tidigare i tråden med 250 gram. Vad var totalvolymen?


Skickat från min iPhone med Tapatalk