pseudolambikkultur

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » söndag 2015-10-11 10:59

Tack för svar. Vid 6mån smakade jag på den och det var en ganska låg syrlighet så lite mer gör inget. Att fylla upp nu med vätska känns inte bra. Det får bli en lärdom för framtiden. Hoppas inte för mycket syre tar sig in. Är i alla fall PET damejan.

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

Re: pseudolambikkultur

Inläggav ekstedt » söndag 2015-10-11 14:32

Man vill dock aldrig ha för mycket ättiksyra, oavsett allmän syrlighet. Men det bästa är nog att låta den vara ifred. Det blir som det blir.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Weinkeller » söndag 2015-10-11 15:57

Det går utmärkt att fylla upp med utjäst öl med låg beska om det inte är bråttom att få den på flaska.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » tisdag 2015-11-03 09:31

Två frågor:

1. När syret börjar tränga in och pellicle bildas är det bättte att låta det stå tills den fyller 1 år, tappa på flaska eller fylla upp med utjäst öl? Det handlar om att fylla upp med 1-1.5 liter. Kan man använda extrakt eller det blir inte så bra? Pelliclet växer.

2. Jag använder främst vetekross som förklistras. Nu i min GF vore det bra att slippa detta momemt. Har ni provat torrified wheat, kan detta ersätta krosset?

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Weinkeller » tisdag 2015-11-03 19:48

1. Jag fyller upp till halsen så fort som möjligt. Jag tror det går utmärkt att skippa det steget och bara låta den stå också. SG brukar kunna sjunka en del så buteljera inte för tidigt. Ölen kommer ändå smaka bättre när den är äldre 1år+.
2. Ersätt med tex vetemalt om du vill. Visst är omältat vete en del av traditionen i Lambik men det är absolut inget måste. Jag har testat flera olika varianter och kan inte säga att jag känner någon skillnad i slutprodukten.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » tisdag 2015-11-03 20:17

Låter den nog bara stå då. Så får vi se hur det blir.
Jag har hittills gjort 3 satser med lambic och samtidigt minskat mängden vetemalt och ökat det krossade vetet. Så får se om där blir smak skillnad. Nu u helgen blir det samma recept som sats 3 men med lite modifiering för att passa i min grainfather. Hoppas det fungerar bra. Men framöver testar jag med torrified wheat så får jag rapportera. Men som du säger är bryggeriernas recept olika. Är det Cantillon som bara kör pilsnermalt?

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

Re: pseudolambikkultur

Inläggav ekstedt » tisdag 2015-11-03 23:14

Cantillon Iris har 100 % pilsnermalt, deras övriga öl har typ 40 % krossat vete.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » lördag 2015-11-07 15:12

Jaha. Blev det som man tänkt sig, nej. Brände vetekrosset så det blev helt odugligt och fick rädda upp det med mer pilsnermalt. Så det blev en lambic helt utan någon form av vete. Så då tänkte jag att då skiter jag i grumlig mäsk med. Så en proteinrast och en sockerrast på 70grader. Får se hur detta blir. Nästa gång kommer jag överväga torrified wheat. Men nu fick jag upp mitt utbyte i min grainfather till 85% i alla fall.

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

Re: pseudolambikkultur

Inläggav ekstedt » lördag 2015-11-07 23:51

Det blir nog jättebra.

Men bara för att reda ut eventuella missförstånd. Grumlig mäskning och vete har mig veterligen ingen koppling. Cantillon gör grumlig mäskning i alla öl, inklusive Iris.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » söndag 2015-11-08 09:01

Absolut, det är jag med på. Att utesluta grumligmäsk blev ett test i sig. Får se hur jag gör vid nästa lambicbryggning. Om jag tar ut X antal liter ur GF som grumligmäsk frågan är då om jag ska återföra den volymen i vatten då. Gör jag det kan jag bara laka med några få liter. Men någon form av vete ska i alla fall med i framtiden.

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Weinkeller » söndag 2015-11-08 10:11

Det blir lite mindre komplexa kolhydrater för bakterierna och brett att knapra på men i slutändan tror jag det är bra att ha någon mindre sur och neutralare öl att blanda dina andra satser med. Jästens utjäsningsgrad spelar ju också in. F2 vs Saison lämnar ju helt olika restextrakt tex.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » söndag 2015-11-08 10:18

Jag har ju bara kört f2 som jäst i mina lambic. Sedan bottensatser av gueze. Men är där någon särskild bryggjäst som ger bra slutresultat i stilen? Som sagt nya metoder för GF mot föregående uppsättning.

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Weinkeller » söndag 2015-11-08 11:22

Mange81 skrev:Jag har ju bara kört f2 som jäst i mina lambic. Sedan bottensatser av gueze. Men är där någon särskild bryggjäst som ger bra slutresultat i stilen? Som sagt nya metoder för GF mot föregående uppsättning.

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk

Jag tror på att variera sig för att helt enkelt få lite olika resultat. En av tjusningarna med Lambik är ju att satserna inte blir lika dana. Jag har testat F2, engelsk, belgisk, amerikansk, spontan, uppodlad blandjäst etc. Vilken som blev bäst beror nog på tycke och smak. Vissa har dessutom blandats , fruktats och humlats vilket ytterligare förändrat grundölets smak.
En nyckel till att producera bra suröl tror jag är att ha en större mängd olika brygder med olika egenskaper och ålder som man kan blanda med. En av de bästa jag gjort var meningen att bli en Saison med French Saisonjästen, glömde bort den över sommaren och då hade den dragit på sig någon form av infektion. Lät den stå till Pelliclet släppte och ölen var klar/blank. Blev en utmärkt fruktig och komplex suröl.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: pseudolambikkultur

Inläggav ekstedt » söndag 2015-11-08 11:40

Mange81 skrev:Jag har ju bara kört f2 som jäst i mina lambic. Sedan bottensatser av gueze. Men är där någon särskild bryggjäst som ger bra slutresultat i stilen? Som sagt nya metoder för GF mot föregående uppsättning.


En fenolisk jäst ska ge mer stalliga toner av Bretten om man nu vill ha det.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: pseudolambikkultur

Inläggav Mange81 » söndag 2015-11-08 12:54

Ok. Så det där pellicletet försvinner av sig själv? Eller ska man eller kan man flaska innan det försvunnit/släppt? Det är just nu mest öar inte en täckande hinna.

Skickat från min GT-I9305N via Tapatalk
Användarvisningsbild
Mange81
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 290
Blev medlem: onsdag 2013-08-21 14:15

FöregåendeNästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 43 gäster

cron