Torrhumla i fat under tryck

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Torrhumla i fat under tryck

Inläggav Pilsnerkokaren » måndag 2019-05-20 12:58

Är helt med på vad du skriver, men här är det enligt utsagan syremolekyler som går från lågt tryck utanför flaskan (atmosfärstryck) in i flaskan som har ett högre tryck.
Gasen i flaskan är rimligtvis tätare i flaskan än utanför vilket enligt dig gör att molekylerna vill vandra mot det lägre trycket, inte mot det högre.
Det är det som jag är undrande till.

Eller är det så att syremolekyler har en egen liten plats i världen och påverkas inte av att det finns fler av andra gasmolekyler som trängs om utrymmet.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Torrhumla i fat under tryck

Inläggav skyking » måndag 2019-05-20 14:16

Du verkar fortfarande vara kvar i missförståndet.

Pilsnerkokaren skrev:Eller är det så att syremolekyler har en egen liten plats i världen och påverkas inte av att det finns fler av andra gasmolekyler som trängs om utrymmet.


Ja, ungefär. Under normala förhållanden så kolliderar gasmolekylerna inte i så stor omfattning. Det blir snarare så att de flyger omkring lite planlöst utan inverkan av andra gasmolekyler (och därmed heller inte av trycket som sådant). Notera att fenomenet att gas normalt fyller upp rummet och jämnar ut trycket kan lika gärna förklaras med detta fenomen eftersom en slumpvis rörelse kommer att leda till att molekylerna fördelar sig ganska jämnt i rummet (vilket i sin tur innebär tryckutjämning).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Torrhumla i fat under tryck

Inläggav Pilsnerkokaren » måndag 2019-05-20 20:42

Nu tror jag att jag kommit på vad det är som gör att syremolekylerna kan ta sig in i en flaska med högre tryck än omgivningen.
Det är nog Maxwells demon som ligger bakom det hela :)
» ett intelligent väsen som är utrustat med fri vilja och tillräckligt fin känsla och iakttagelseförmåga för att kunna observera och påverka individuella molekyler i ämnet«
citat William Thomson
Demonen har nog kapacitet att sortera molekyler fritt efter egen vilja, och visst funkar det, kommer det bara en molekyl med tillräcklig hastighet trillar den in genom kapsylen.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 57 gäster

cron