Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
ecmik skrev:Jag har bränt vid ordentligt två gånger, båda när jag bryggt Hefeweizen och startat vid lägre mäsktemperaturer. Det blir väldigt gelé-aktiga rester från malten vid de temperaturerna (~44c) och bränner lättare fast. Grövre krossning och fullt flöde på recirkulationen tror jag hjälper. Kalla det designfel eller vad du vill, men det handlar nog mer om omständigheterna och hur du brygger än att maskinen är dålig/trasig. Men visst, man hade säkert kunnat bygga den lite annorlunda för att minska problemet, men i slutändan har det blivit två riktigt goda öl och inget som PBW inte har kunnat råda bot på.
140cab skrev:För mig så blir den fastbrända skorpan så kraftig att den isolerar elementet ifrån vörten så jag kommer inte vidare till nästa temp nivå utan att föregla säkerhetsbrytaren med en trädbit. Just nu så har brytaren också bränt fast och tappat sin funktion.
Är i alla fall skitless att behöva skrubba sig till fördärvet efter varje bryggning.
ecmik skrev:Men, hur många gånger har det blivit så här illa?
140cab skrev:Hmm ser också att det var första gången som jag börjar att mäska in vid 44 garder.
...
Hur som haver så finns det brister med GF som den ser ut idag. Både du och jag har ju sett dom .
I nästa brygg så kommer vi närmare ett svar på hur vi skall bygga om våra GF för att i lugn och ro kunna använda vilken protein rast och vilket flöde vi vill och inte vad GF kräver.
Det blir väldigt gelé-aktiga rester från malten vid de temperaturerna (~44c) och bränner lättare fast. Grövre krossning och fullt flöde på recirkulationen tror jag hjälper.
Rotsac skrev:Jag funderar på om steg 3 eventuellt även vara aktuellt att använda även vid icke stegmäskning,
under hela mäskningen.
Rotsac skrev:Prova nedanstående?
"1) Använd endast inköpt kornmalt, av god kvalitet".
Robbelibobbelibobban skrev:Kran vidöppen kan ju reultera i att det blir tomt under maltröret, speciellt om du har en filterduk som bromsar genomströmmningen ännu mer. Jag börjar med kranen stängd och reglerar så flödet är konstant. Tittar till den ibland och justerar så vätskenivån aldrig går under maltöret. Blir det samma sak om du fyller fullt med vatten ala biabstyle?
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster