Mäsken fastnar lätt
Postat: lördag 2018-05-05 12:03
Jag gjorde min 6e Grainfather-brygd igår, och varenda gång har mäsken varit sjukt trögflytande eller fastnat. Så jäkla tröttsamt att behöva jobba istället för att slappna av under mäskningen under en i övrigt hektisk bryggdag..
Kollar man på David Heaths videor på Youtube så kör han med öppet spjäll och det ser ut att rinna kanonfint, inget går genom överfyllnadsröret.. Fattar inte vad jag gör för fel!
Dessa åtgärder gör jag, är det nån som kan hjälpa till var mer jag ska felsöka?
- Krossar rätt så grovt (1.3mm)
- Blandar ner malten ordentligt, inga degbollar.
- Kör typ 2.7-2.8 L/kg
- När allt är bra trycker jag ner övre silplåten tills det vätskar igenom, och sen lyfter jag upp den plåten något.
- Kör igång pumpen och öppnar inte fullt direkt utan ser vart det leder. Oftast fylls det upp direkt mot överfyllnadsröret så jag får strypa flödet för att hålla koll.
- När det blir för jäkligt så har jag i risskal, men det ska inte vara nödvändigt om maltnotan är ”normal” och man krossat?
Nån som har erfarenhet av detta?
Kollar man på David Heaths videor på Youtube så kör han med öppet spjäll och det ser ut att rinna kanonfint, inget går genom överfyllnadsröret.. Fattar inte vad jag gör för fel!
Dessa åtgärder gör jag, är det nån som kan hjälpa till var mer jag ska felsöka?
- Krossar rätt så grovt (1.3mm)
- Blandar ner malten ordentligt, inga degbollar.
- Kör typ 2.7-2.8 L/kg
- När allt är bra trycker jag ner övre silplåten tills det vätskar igenom, och sen lyfter jag upp den plåten något.
- Kör igång pumpen och öppnar inte fullt direkt utan ser vart det leder. Oftast fylls det upp direkt mot överfyllnadsröret så jag får strypa flödet för att hålla koll.
- När det blir för jäkligt så har jag i risskal, men det ska inte vara nödvändigt om maltnotan är ”normal” och man krossat?
Nån som har erfarenhet av detta?