Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Här kan man diskutera Grainfather. http://www.grainfather.com/

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Kategoriregler
Handlar det inte om Grainfather hör det inte hit.

Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav alegi » torsdag 2017-11-30 14:49

Hej,

testade att köra min grainfather för första gången idag. Gjorde en 10 liters batch.

Jag använde en hopspider för humlen (pellets), och när koket var över så körde jag en whirlpool med hjälp utav borr + Whirlpool Paddle en stund för att få till en virvel.
Men när jag sedan ska överföra ölet genom kylaren till hinken så märker jag att en väldigt massa grums följer med, och såhär ser det ut i jäshinken nu efteråt.

Någon som har tips för hur man endast får med så ren vört som möjligt?

Bild
alegi
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: tisdag 2013-07-09 23:36

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav ecmik » torsdag 2017-11-30 15:04

Kanske bäst att mellanlanda i en hink emellan? Låta det sedimentera ordentligt i 30-45 min (medan du gör i ordning jäst, städar, antecknar mm), och sedan bara föra över den rena och fina vörten till jäskärlet via hävert eller tappkran. Så skulle jag gjort i alla fall.
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav ecmik » torsdag 2017-11-30 15:07

Det där är nog inte bara grums från koket utan också kalldruv från kylningen i spiralen. Oundvikligt med motströmskylare alltså, såvida du inte mellanlandar och sedimenterar (eller filtrerar på nåt sätt?)
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Perwaste » torsdag 2017-11-30 18:00

Saftsilen är rätt bra på att ta hand om det druv som följer med ändå.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav fluke12 » torsdag 2017-11-30 21:11

En hoprocket laddad med den sista humlegivan av kottar. Perfekt filter för att filtrera vörten!
fluke12
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 267
Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
Ort: Askeby Linghem

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav MadManMacho » torsdag 2019-01-17 17:42

Jag går i samma tankar. Eller jag har massor av tankar. Har lagt bryggningen på hyllan något år men tänkte starta upp igen och denna gång med en Grainfather i utrustningslistan. Skulle det fungera att köra whirlpool efter kylningen? Har också sett att en del cirkulerar vörten under kylning innan de överför den till jäskärlet medans andra kyler vörten i direkt anslutning till överföring till jäskärlet. Hur ska man tänk här? Direkt överföring = ingen whirlpool efter kylning.
MadManMacho
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 283
Blev medlem: onsdag 2015-05-06 23:07

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav ecmik » torsdag 2019-01-17 17:55

Jag kör whirlpool efter kok, sen kylning över till en extra 30L hink med en tappkran lite högre upp (runt 4L-strecket). I den hinken får vörten stå och sedimentera och bli helt klar, samtidigt som jag städar och förbereder jästen. Sen tappar jag över klar och ren vört till jäskärlet, syresätter och pitchar. En sorts naturlig filtrering kan man säga, för jag är inte så förtjust i allt som hänger med från Grainfathern och kylaren.

Ett minus är att det blir lite större förluster såklart, men ett plus är å andra sidan att man kan luta bryggverket lite så att verkligen så mycket som möjligt förs över till sedimenteringshinken.
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Saint » fredag 2019-01-18 09:06

Varför? Finns det någon fakta som säger att slutresultatet blir bättre för att vörten är klar. Ser hela tiden bryggare som lägger upp skrytbilder på hur klar vört de har men jag har aldrig läst någonstans att det ska vara bättre.
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav ecmik » fredag 2019-01-18 09:16

Saint skrev:Varför? Finns det någon fakta som säger att slutresultatet blir bättre för att vörten är klar. Ser hela tiden bryggare som lägger upp skrytbilder på hur klar vört de har men jag har aldrig läst någonstans att det ska vara bättre.


Orkar inte ge mig in i en stor diskussion kring detta nu, och det är inte det tråden handlar om. Men det finns fördelar att få bort kalldruv och att inte ha överdrivet mycket varmdruv med i jäsningen. Tror Brew Strong tog upp det i ett av deras senaste avsnitt t.ex. Du får gärna lyssna och bilda dig en egen uppfattning.
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1138
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Rotsac » fredag 2019-01-18 16:47

Ställ undan saftsilen.

Ställ "hopspidern" i jäshinken.

Stoppa ned två lager av IKEA:s "Teresiatyg" (eller annat väldigt finmaskigt tyg) i "hopspidern", och filtrera vörten genom detta.

Du får såklart inte bort de mikroskopiska sakerna -vilket kanske är en positiv sak- däremot större "skräppartiklar".
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Snow » fredag 2019-01-18 21:17

Saftsil och Teresia är rätt struligt imo, det sätter igen.

Jag har helt gått över till att låta det sedimentera i minst 45 min, upp till 1,5h, sen ner i jästhink.

Det blir klar fin vört!
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Drake » fredag 2019-01-18 21:34

Snow skrev:Saftsil och Teresia är rätt struligt imo, det sätter igen.

Jag har helt gått över till att låta det sedimentera i minst 45 min, upp till 1,5h, sen ner i jästhink.

Det blir klar fin vört!


+1 på den! Fast jag tycker att det oftast räcker med en kvart för att nästan allt ska sjunka till botten.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Brevix » måndag 2019-12-30 18:25

Ingen risk för infektion när det får stå så länge utan jäst?
Alla stavfel är medvetna!
Brevix
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 16:04

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Djonk » måndag 2019-12-30 23:31

Det är inte så lång tid, jämför med att det ofta tar över 12 timmar för en jäsning att ta fart.

Däremot är det frågan om det verkligen är någon större fördel att undvika bös, kommer sedermera minst lika bra i jäskärlet.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hur göra för att inte få med skräpet ner i jäshinken?

Inläggav Brevix » tisdag 2019-12-31 18:15

Om man vill spar jästen så kanske det är en fördel att inte ha med massa bös/druv
Alla stavfel är medvetna!
Brevix
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 16:04

Nästa

Återgå till Grainfather

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster